Значението на розите в бижутата

ЗНАЧЕНИЕТО НА РОЗИТЕ В БИЖУТАТА

Значението на розите в бижутата и символите на природа и животни са често използвани в бижутерията.

Например символиката на цветето роза е свързана с любов и красота., тъй като това е едно от най-красивите цветя в света.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ РОЗИТЕ?

Розата е от семейство цветя на Rosaceae, катерещ или висящ бодлив храст, с различна височина. Храстът се нарича розов храст. Има познати повече от 100 вида рози.

Това е декоративно цвете и се използва също за добив на розово масло или розова вода, използвани в парфюмерията и козметиката.

ИСТОРИЯ ЗА ЗНАЧЕНИЕТО НА РОЗИТЕ.

Розата е символ на любовта и красотата, а в Италия се смята за символ на девствеността. Розите имат пет венчелистчета, които символизират свещеното число на новото начало. Символиката на розите е свързана със сърцето.

Произходът на розите датира от около 4000 г. пр. н. е. в Гърция. През 2845 г. пр. н. е. те са отглеждани в градините на Вавилон. Розата е била популярна в почти всички времена и култури, като украшение и заради ароматните си свойства. Императрица Жозефина е имала повече от 650 розови храста.

Значението на розата като символ в религията се свързва с Дева Мария и Светата броеница. Короната от рози, мистичната роза, розата на Гуадалупе, сърцето на Исус, са едни от най-популярните изображения в католическата църква.

Розата в Библията може да бъде намерена в Песен 2: 1 „Аз съм розата на Сарон и момина сълза“. И в Исая 35:1 „Пустинята и самотата ще се радват; пустинята ще се радва и ще процъфтява като розата.“

Също така използван като символ на английската династия Къщата на Ланкастър, е представена с червена роза, а Къщата на Йорк с бяла роза, двете къщи една срещу друга във войната на розите.

Твърди се, че изразът „легло от рози“ идва от богати кулинари, които пълнили леглата си с розови листенца, приписва се и на императора на ацтеките Куаутемок, който по време на испанското завоевание бил измъчван, за да разкрие къде е скрито съкровището и неговия партньор в мъчения го помолил да каже къде е, за да сложи край на страданието, на което той отговорил, че леглото ми не е направено от рози.

ЗНАЧЕНИЕТО НА РОЗАТА СПОРЕД НЕЙНИЯ ЦВЯТ.

  • Червено: Любов и страст.
  • Бяло: Чистота, невинност и мир.
  • Розова: Благодарност, нежност и възхищение.
  • Жълто: Приятелство.
  • Портокал: Страст.
  • Синьо: чудеса.

ЛЕГЕНДА ЗА РОЗИТЕ.

Трите грации са три гръцки богини, дъщери на Зевс и нимфата Евринома, наречена Ефрозина (Богиня на магията), Талия (Богиня на радостта) и Агла (Богиня на красотата). Те са рисувани от художника Рубенс с корона от рози, тъй като в древни времена розите са били смятани за символи на любовта и са били свързвани с Афродита и Венера.

На 23 април, на фестивала San Jorge или Sant Jordi в Барселона, а и в много части на Испания, жените подаряват книги на мъжете, а мъжете дават на жените червени рози. Това се приписва на Свети Георги, син на военен, който е преследван за защита на християните, и е загинал, а през 494 г. е канонизиран. Празненствата се провеждат от легенда в почит към рицар, който се борил с дракон, за да спаси принцеса. Розов храст, поникнал от кръвта на звяра. Една червена роза рицарят взел, за да подари на любимата си, като доказателство за любов.

КАК СЕ ИЗПОЛЗВА ЧАРЪТ НА РОЗАТА и ЗНАЧЕНИЕТО НА РОЗИТЕ В БИЖУТАТА?

Цветята са страхотно вдъхновение в бижутата. Розата е най-популярното цвете. Значението на розата е свързано с любовта. В бижутата розата е романтичен и елегантен символ.


Ако ви е харесала статията, ще се радваме да я споделите с ваши приятели.

Още интересни и любопитни факти прегледайте и другите статии в блога на Фешън Кактус.

Посетете и нашия YouTube канал.

Вашият коментар

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.