Паладиево сребро – как се прави и какво го отличава?

паладиево сребро

Паладиево сребро – какво е това и как се прави?

Паладият все още е една от по-малко популярните руди, от които се правят бижута. Този благороден метал е открит едва през 1803 г. от английския химик Уилям Хайд Уоластън и е кръстен на астероид Палас. Това е вторият по големина астероид в астероидния пояс, който току-що е бил открит, а именно през 1802 г. Самият астероид Палас пък е кръстен на древногръцката богиня Палас Атина.  Химичен знак на паладия в менделеевата таблица е Pd.

В бижутата паладият се използва главно като допълнителен метал към златото или все по-често в среброто. Но по какво се различава паладият от паладиевото сребро? И как се прави паладиево сребро и как се откроява от другите благородни метали?

Паладиево сребро – необичайна комбинация от сребро и паладий

Паладият е един от най-редките благородни метали в света. Така че може да се добива само на няколко места по целия свят, а добивът на паладий не е нито прост, нито много ефективен. Находищата на тази суровина са налични предимно в северозападна Русия, откъдето идват до 44% от всички ресурси на паладий и това прави Русия най-големият производител на паладий в света. Този елемент може да се намери и в Съединените щати, Канада, Южна Африка. В момента паладият се използва главно в електрониката, автомобилостроенето (за производство на Каталитичен преобразовател), стоматологията, автомобилната и хирургичната индустрия – но ние, разбира се, ще се съсредоточим върху производството на бижута.

Поради високата стойност на самия паладий, тази суровина се използва в бижутата като добавка към среброто от самото начало. Лесно е да се отгатне, че сплавта от сребро и паладий, образувана при традиционното топене на бижута, се нарича паладиево сребро. Въпреки това, такава смес съдържа само 5-15% паладий, докато останалите 75-85% от сплавта е класическо сребро.

Πaлaдият e нaй-cĸъпият oт гpyпaтa нa чeтиpитe ocнoвни cĸъпoцeнни мeтaли – злaтoтo, cpeбpoтo и плaтинaтa. Πpeз пocлeднитe няĸoлĸo гoдини нeгoвaтa цeнa нapacнa peĸopднo, a ocнoвнaтa пpичинa зa тoвa бe ocтpият нeдocтиг нa пaлaдий нa пaзapa.

Свойства на паладиево сребро

Разбира се, най-голямото предимство на паладиевото сребро е неговата стойност. Тази метална сплав е много по-благородна от самото сребро. В допълнение, той не е широко разпространен и изборът на продукти, изработени от паладиево сребро, все още не е толкова широк, колкото сребърните бижута или дори златните бижута. Трябва да имате предвид и че инвестицията в такива бижута няма да е от най-евтините.

Паладиевото сребро има характерен белезникаво-сребрист цвят, който до голяма степен наподобява платина. Продуктите, изработени от такава сплав, се отличават с красив блясък, от който е трудно да откъснете очите си. Въпреки че самият паладий е класифициран като не много пластичен и труден за обработка, за щастие, в комбинация със среброто, той става по-ковък и има по-големи леярски свойства. Бижутата от паладиево сребро са много устойчиви на атмосферни условия. Не само не почернява, но е и устойчив на вода и въздух, така че не ръждясва и може да издържи непокътнат дори няколко десетки години. Добър вариант за наследствено бижу. 

Самият паладий може безпроблемно да се носи от страдащи от алергии хора, но рядко се случва и сплавта на този метал със сребро понякога да предизвиква алергични реакции. Особено хората, които са алергични към други суровини (например никел или злато), трябва да проверят дали такива продукти не предизвикват алергични реакции, преди да купуват бижута от паладиево сребро.

Популярността на паладиевото сребро в бижутата продължава да расте, макар и с умерени темпове. Непрекъснатото нарастване на стойността на самия паладий обаче може да доведе до факта, че продуктите, изработени от сплав от сребро и паладий, ще бъдат класифицирани като много изключителни и скъпи бижута, но невероятният ярък и сребрист цвят, както и страхотните свойства на тази сплав ще компенсира относително по-високата цена в сравнение с други благородни метали.

Ако статията ви е харесала, ще се радваме да я споделите с вашите приятели във Фейсбук и Инстаграм.

За още интересни предложения, прегледайте и другите статии в блога на Фешън Кактус.

Посетете и нашия YouTube канал.

Вашият коментар

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.