Оникс – символ на мъдрост и сила

Оникс

Оникс – сборник от знания за оникса

Оникс е минерал, който е вид халцедон с черни и бели слоеве, разположени успоредно. Името му идва от гръцки език и в свободен превод означава нокът. Такъв термин не е случаен, защото се отнася до неговата твърдост, остри ръбове и самия външен вид. Най-популярният нюанс е черно-белият оникс, който също е известен като арабски, черен или обикновен. Освен това, този вид минерал може да се намери и в зелено и бяло. 

Предлагаме сборник от знания за красивия декоративен камък.

Появата на оникс

Естествено срещащите се оникси са изключително редки. Те се намират по целия свят в следгазовите празнини на вулканични скали. Най-често се получават по изкуствен процес, при производство на базата на ахати. Още във времето на древен Египет ониксът е бил подложен на специална обработка, за да се подчертае естественият му цвят. В миналото за тази цел се е извършвал процесът на потапяне и след това варене на халцедон в предварително приготвен разтвор на базата на разтворена захар. 

Следващата стъпка е да се потопи в сярна киселина – да се карбонизират захарните молекули, които се намират във външните слоеве на халцедона. Още в древни времена този вид скъпоценен камък се е смятал за голям късметлия, благодарение на което е използван, наред с други за украса на личния печат на императора на Китай.

Приложение

Ониксът е декоративен камък, който се използва от древността. Именно този вид минерал е бил използван за украса. В днешно време се използва също в инталии, миниатюрни скулптури и от него се шлайфат малки мъниста. Това е отличен материал за инкрустация. И още, това е колекционерски, декоративен и най-важното – бижутерски камък.

Може да го намерим полиран като топчета, висулки, камъни за масаж, може да го срещнем в пръстени, брошки и други украшения и накити. Често се използва и в строителството.

Разбира се, използва се в украсата на златни, платинени, сребърни бижута, пръстени, обеци, а често се предлагат и бижута и гривни изцяло изработени от минерала, което допълнително засилва въздействието му, върху този, който носи бижуто.

Използва се и при изработката на мъжки бижута и аксесоари.

Видове оникс

  • Арабски – наричан още истински оникс, черен оникс или халцедон.
  • Арагонит оникс – известен още като калцит или мрамор, това е скала на райета с кафяво-кремав цвят.
  • Египетски – е разновидност на мраморния оникс и идва от Египет.
  • Мексикански – мексикански мраморен оникс, среща се под формата на капки, със зелен или бял цвят. Използва се също и името padrara onyx.
  • Пакистански оникс – сорт мрамор, произхождащ от Пакистан.
  • Оникс от Chatillon – това е полупрозрачен сорт калцит, произхождащ от един от регионите на Италия.

Оникс – символ на мъдрост и сила

Скъпоценните камъни не са просто декорация за бижута, те са нещо повече. Според някои хора скъпоценните камъни имат изключителни сили, които могат да действат върху нас всеки ден. 

Ониксът се смята за камък, предназначен за смелите. Според вярванията има изключителна сила, която в зависимост от ситуацията може да ни донесе или да ни отнеме щастие. От своя страна, според други поверия, ониксът е камък на мъдростта, който особено се отразява на нашето интелектуално ниво и успех във всички сфери. 

Оникс е подходящ както за дамите, така и за господата. Успешно е включен в изработката и украсата на мъжки аксесоари и бижута.

Ониксът се свързва се с първата базова чакра, с възможност да се съчетава с други минерали, чиято енергия повишава въздействието му.

Този камък е изключително подходящ камък за зодия Лъв и Козирог, тъй като се свързва със Сатурн и Земята. 

Изборът на бижута с правилния скъпоценен камък може да промени подхода ни към носенето на бижута.

Ако статията ви е харесала, ще се радваме да я споделите с вашите приятели във Фейсбук и Инстаграм.

За още интересни предложения, прегледайте и другите статии в блога на Фешън Кактус.

Посетете и нашия YouTube канал.

Вашият коментар

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.