Рубин – всичко, което искахте да знаете за този красив камък

Рубин

Рубин – скъпоценен камък в бижутата

Рубинът, след диаманта, заедно със сапфира, най-твърдия минерал. Името рубин идва от латинската дума за наситен червен цвят: ruber. Това е скъпоценен камък от оксидната много рядка разновидност на корунда. Той дължи своя характерен, интензивен червен цвят на атомите хром. Кафявият нюанс се появява поради наличие на желязо. Произхожда от пегматити, метаморфни скали и алувиални фрагменти. 

Цветът на камъка е най-важния фактор, влияещ върху стойността на рубина. Най-финият рубин има чист, жив червен до леко пурпурен цвят. На повечето пазари чистите червени цветове имат най-високи цени, а рубинът с нюанси на оранжево и лилаво е по-малко ценен.

Къде се намират рубините?

Най-добрите рубини идват от Бирма (Мианмар). Характеристиките на рубина могат да показват мястото на произход на камъка, тъй като този минерал се среща на групи на дадено място. Характерни за бирманските рубини, освен благородния им цвят, са и късите ретулирани игли. Този камък може да се намери в добиват в Афганистан, Австралия, Камбоджа, Индия, Мадагаскар, Малави, Мозамбик, Пакистан, Шри Ланка, Танзания, Тайланд, Съединените щати и Виетнам.

Тайландските рубини нямат ретул, гладки са. Рубинът не изисква много обработки, достатъчно е да се изплакне с вода и да се изсуши на слънце, като се внимава цветът да не загуби своята интензивност. Интересното е, че се произвеждат и синтетични (изкуствени) рубини.

Свойства на рубина

Скъпоценен камък, който укрепва сърцето, подобрява кръвообращението и пречиства кръвта. Препоръчва се за хора със сърдечно-съдови заболявания, особено след инфаркт. Свойствата, подпомагащи регенерацията след инфаркт, вървят ръка за ръка с положителен ефект при ниско кръвно налягане и помощ при лечението на анемия. Подпомага правилното функциониране на имунната система, като въздейства върху жлезата тимус. 

Свойствата на рубина също циркулират в областта на болката. Помага за облекчаване на болките в гърба в горната част и ревитализира уморените очи или при заболявания от различен произход.

За хората, които търсят талисман

Рубинът в бижутата е изключително ценен минерал, популярен сред клиентите, които ценят силните решения и интензивността на цветовете. Рубинът се нарича камък на изобилието и динамиката. Притежаването му ви дава сила и енергия. Повишава жизнеността, засилената мускулна работа подобрява благосъстоянието. Той укрепва чувствата, а цветът му се отнася и влияе върху страстта. Полезен е и за привличане на финанси. Препоръчва се за хора с влошено самочувствие и прегаряне. Позволява ви да възвърнете волята за действие и да не губите позитивно мислене дори в трудни ситуации.

Класически, уникален орнамент

Бижутата с рубин – особено годежните пръстени – са изключителни, изпълнени с класическа елегантност, носени както в модерен, така и в класически вариант. Обеци с вкус и вечна стойност, великолепни колиета, възхитителни пръстени и фини гривни – истински красиви и вечни. Камък Рубин изглежда феноменално във всеки стил. 

Скъпоценният камък често се комбинира със злато (бяло или класическо) или със сребро. Пасва идеално на приглушените цветове на метала. Може да се комбинира с други камъни. В комбинация с екрю, бежово, тъмносиньо и черно, рубинът придобива уникален блясък и привлича вниманието. Той идеално хармонира с тена на кожата. Рубините в сянката на гълъбова кръв (с леко син оттенък) хармонират изключително със студения тон на тена. Дамите с топъл тон на кожата ще изглеждат страхотно с неговия кафяв нюанс. 

Червеният цвят привлича късмет и любов.

Разгледайте бижутата от полускъпоценни камъки и кристали, които предлага онлайн магазин Фешън Кактус.

Ако статията ви е харесала, ще се радваме да я споделите с вашите приятели във Фейсбук и Инстаграм.

За още интересни и интересни предложения, прегледайте и другите статии в блога на Фешън Кактус.

Посетете и нашия YouTube канал.

Вашият коментар

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.