Как да осветите дома си, за да създадете приветливи и функционални пространства

Как да осветите дома си, за да създадете приветливи и функционални пространства

Домашното осветление е от съществено значение за създаването на топли и функционални пространства и трябва да се направи, като се вземат предвид всички препоръки и насоки на специалистите от ИТроникс ЕООД.

Проектът за осветление на къща трябва да се третира като основен елемент, тъй като нашето усещане за домашна топлина зависи от неговия успех. 

Проектът за осветление на дома е от съществено значение, за да се гарантира, че пространствата са приветливи и функционални. Именно поради тази причина трябва да се направи детайлно и съобразено с предназначението, което ще има всяка стая. 

Кухнята, където се работи с храната, не е същата като банята, зоната за четене и учене или всекидневната. 

От друга страна, важно е да оценим гъвкавостта на пространствата в нашите домове, нещо, което се превръща в многофункционалност, която правим от тях. Такъв е случаят с всекидневната, където обикновено има кът за четене или игри за децата; или спалнята, където често се инсталират работни пространства. Всичко това води до необходимостта проектът за осветление да се изпълни детайлно и с критерии, отговарящи на нуждите на всяко жилище.

Как да осветим?

При разработването на проекта за осветление е важно да се обърнете към професионалисти, които отговарят на вашите нужди, тъй като веднъж изпълнен ще бъде трудно да се инсталират нови светлинни точки (трябва да се направи регата). Оттук и важността да познаваме ефектите на светлината, да знаем какви ще бъдат разходите за инсталиране и да разполагаме с най-новите технологични постижения и решения, които ще ни позволят да създаваме иновативни, устойчиви и икономични проекти. 

Като начало трябва да сте наясно каква ще бъде декорацията на къщата, не в детайли, а трябва да поставите основните елементи на плана, за да можете да „начертаете“ светлинните точки. След като решите това, трябва да помислите върху предложенията за амбиентна, директна светлина и такива, която спомага за създаването на атмосфера. 

Първият вид осветеност осигурява топлина, вторият е необходим за точното осветяване на къта, а третият е този, който благоприятства благополучието и комфорта. По този начин, до таванските лампи, под и плот, трябва да имаме предвид предложенията за релси, някои автоматизирани или контролирани от мобилно приложение, насочващите се прожектори (идеални в кухнята, за декориране на произведения на изкуството и други акценти). Що се отнася до разходите и като се има предвид, че икономическата стойност ще зависи от пространството, броя на светлинните точки и още фактори.

лампи

Какво е добро осветление?

Проектът за осветление е детайлно планиране на светлинните точки (околни и специфични) за постигане на удобен и функционален дом. Добрият проект ще избегне извършването на допълнителна работа в бъдеще.

Неща, които трябва да имате предвид, когато осветявате дома:

 • LED лампите позволяват добра икономия на енергия. 
 • 2700-3000K осигуряват топла светлина, а 4000К, неутрална светлина.
 • Важно е осветлението да се монтира на правилното разстояние. Полилей над маса за хранене, например, трябва да се монтира на 70-80 см от нейната повърхност.
 • Светлините също могат да служат за създаване на атмосфера. Следователно амбиентното осветление е отлично решение за проектиране на семейни уютни пространства.
 • Правилният избор на осветление в нашия дом води до подобряване на нашето благосъстояние и настроение, осигурявайки усещане за комфорт, спокойствие, релакс.
 • Непряката светлина улеснява постигането на уютна атмосфера със заобикалящата светлина.
 • За мокри зони: изберете водоустойчиви (влагозащитени) продукти. Това ще ви осигури безопасност.
 • Изберете предложения, които включват регулатори на интензитета, сензори за присъствие или управление на домашна автоматизация.
 • По отношение на потреблението и спестяванията, трябва да се има предвид, че Led Светодиодите крушки са най-енергоспестяващата опция.

Как да го направя?

1. Важно е да отидете при професионалист, който да ни напътства относно употреба и инсталиране.

2. Представете си всяко пространство: споделено, учебно… Само тогава може да изберем и инсталираме необходимата светлина, гарантираща безопасност и ефективност.

Външни светлини

 1. Дизайн: външното осветление също е екологично решение, което осигурява допълнителен дизайн на пространствата.
 2. Декоративни  външните осветителни тела, освен че са практични, са и много красиви, вписващи се във всеки стил.
 3. Осветяват пътеката: подобните на маяк предложения са идеални за осветяване на големи външни пространства или пътеки.
 4. Във водата: осветлението на басейна е идеално решение за нощно плуване или парти около басейна.
външна светлина

Колко струва приблизително доброто осветление?

Цената ще зависи от броя на лампите, инсталацията или пространствата, които ще се осветяват, както и от предложенията за осветление, качествата и материалите. Въпреки това, средно за къща от около 100 кв.м. се изчисляват разходи между 2500 и 10 000 лева.

За допълнителна информация и консултация може да се обърнете към специалистите от Итроникс.

Ако статията ви е харесала, ще се радваме да я споделите с вашите приятели във Фейсбук и Инстаграм.

За още интересни предложения, прегледайте и другите статии в блога на Фешън Кактус.

Посетете и нашия YouTube канал.

Вашият коментар

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.