Колко реалистично е да се пести от LED лампи?

Това е разумен и съвсем логичен въпрос, който си задават всички хора, свикнали да смятат. За да направите решителен избор в полза на полупроводниковите лампи, трябва да знаете точно защо това ще бъде добро решение. Доста е лесно да се уверите, че вашият избор е правилен – трябва да извършите просто изчисление на разходите за заплащане на електроенергия при използване на лампи с нажежаема жичка и да ги сравните с разходите в случай на използване на LED източници.

Просто изчисляване на ползите

Определянето на реалните спестявания в случай на използване на полупроводникови лампи е доста просто. Цялото изчисление се свежда до основната разлика между светодиодите и жичките. Практиката показва, че при използване на полилеи с LED лампи консумацията на енергия се намалява 10 пъти, а мощността на светлинния поток и качеството на осветлението остават на същото ниво или се подобряват, ако мощността на източниците на светлина е правилно избрана.

Следователно, за да определите реалните спестявания, трябва да изпълните следните стъпки: намерете текущата консумация на енергия за осветление на месец при използване на лампи с нажежаема жичка и я разделете на 10, ако се използват икономични лампи, разходите ще бъдат намалени 3-4 пъти. За да се определят спестяванията в парично изражение, е необходимо да се сумират всички осветителни мощности и да се умножат по текущата тарифа, след което получената сума се разделя на 4 или 10, в зависимост от това кои лампи се използват в момента: флуоресцентни или нажежаеми, както е описано по-горе.

Реални ли са такива спестявания?

Значителните спестявания могат да изглеждат като приказка, ако не разбирате принципа на работа на всеки тип лампа. За по-лесно сравнение, по-долу са основните разлики между осветителните тела:

– лампи с нажежаема жичка: източникът на светлина е нажежаема жичка (същият принцип като в електрическа пещ), която изразходва 70% от енергията за отопление и само 30% се изразходва за генериране на светлина;

– флуоресцентна лампа: източник на светлина фосфор (материал, отложен върху стъклена крушка, който под въздействието на ултравиолетовите лъчения в живачни пари генерира видима светлина), част от енергията се изразходва за работата на стартовата дъска, както и при времето за превръщане на ултравиолетовата във видима светлина;

– диодна лампа: източникът на светлина е преход между катода и полупроводника, почти цялата енергия се изразходва за генериране на светлинен лъч, съпротивлението на лампата е незначително, така че консумацията на енергия е минимална.

 Като се имат предвид всички характеристики на всеки тип лампи, описани по-горе, няма съмнение, че десетократните спестявания при използване на LED лампи са наистина реални.

Ако статията ви е харесала, ще се радваме да я споделите с вашите приятели във Фейсбук и Инстаграм.

За още интересни предложения, прегледайте и другите статии в блога на Фешън Кактус.

Посетете и нашия YouTube канал.

Вашият коментар

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.