Цирконий като алтернатива на диамант

Цирконий като алтернатива на диамант

Цирконий като декоративен камък, алтернатива на диамант

Кубичният цирконий е декоративен камък, изключително популярен в бижутерията и е алтернатива на диамантите. Той става все по-популярен, а блясъкът му не стихва. Декорирането с кристали е огромна тенденция на всички модни фронтове – също и в бижутата – така че си струва да разгледаме по-отблизо популярния кубичен цирконий. Като обръщате повече внимание на бижута, чанти или дрехи, със сигурност не е трудно да видите, че кристалите са навсякъде! Но можем ли да ги различим от диамантите?

Цирконий e ослепително блестящ и привличащ вниманието кристал. Те са чудесни за добавяне на блясък към всеки един аксесоар. Приличат на диаманти, но не са. 

Какво представляват кристалите?

Накратко, кристалите са имитация на диаманти, които се използват широко в изработката на бижута и декорацията на дрехи и аксесоари. Това е имитация на камък с висок гланц, изработен от стъкло, паста или кварц със скъпоценни камъни. Следователно е лесно да се досетите, че кристалите са много общо понятие – и не можете да се ограничите до едно изречение, когато описвате тяхното образуване.

От висококачествен кристал Сваровски до обикновени стъклени камъни или евтини пластмасови, като акрил или смола, всички те могат да бъдат наречени кубични цирконий. Въпреки това, бижутата използват най-добрите, най-издръжливите и първокласни кристали, които за обикновен потребител – на пръв поглед – са много трудни за разграничаване от истински диамант / брилянт.

Историята на камъка кубичен цирконий

Първоначално оригиналните кристали са малки, лъскави кварцови камъни, открити в река Рейн, Австрия, през 13-ти век. 

Кристалите са се произвеждали масово до 18-ти век, когато е разработена машина за рязане и смилане на кристали. Днес кристалите са станали много достъпни и са широко използвани от дизайнери от всеки клас.

Откъде идват днешните кристали?

Обикновено кристалите са кръстени на мястото, където са направени. Камъкът Сваровски е кръстен на своя изобретател Даниел Сваровски и идва от Чехия, както и кристалите Preciosa, тези продукти се наричат ​​„чешки кристали“ и са с наистина отлично качество. Има и египетскикитайски и тайвански кристали. Правилото е, че кубичният цирконий носи името на мястото на произхода си.

Най-популярните материали, от които са направени кристали

Има много различни видове кубичен цирконий. Каква е разликата между тях? Най-важното определено е видът на използвания материал. Ето най-популярните от тях:

  • Кубичен цирконий, изработен от стъкло

Стъклените кристали са изработени от стъкло и са машинно оформени. Самото стъкло е прозрачно. Производителите поставят слой метално покритие върху задната страна на камъните, така че светлината да може да се отразява и да накара кристалите да блестят като диамант.

  • Кубичен цирконий от кристал

При добавяне на оловен оксид към стъклото се образува кристал. Оловото подобрява блясъка и помага да отразява цветовете по-добре от прозрачното стъкло. Колкото по-високо е съдържанието на олово, толкова по-добро е качеството на кристала. Стъклото трябва да съдържа най-малко 4% олово, за да бъде класифицирано като кристал. Кристалните кристали като Swarovski и Preciosa Crystal са по-скъпи от стъклените кристали и определено най-красивите.

  • Пластмасов кубичен цирконий

Пластмасовите кристали най-често се свързват с евтини имитации. Тези кристали са леки, но не се чупят лесно. Ако имате нужда от голям брой нискобюджетни кристали, пластмасовите кристали може да са подходящ вариант. Има два вида пластмасови камъни: акрил и смола.

  • Акрилните кристали се леят под налягане. Акрилът е прозрачен, лесен за оформяне, лек и нечуплив. Те могат лесно да бъдат масово произведени в различни форми, размери и цветове.
  • Кристали от синтетична смола се правят чрез изливане на материала в силиконова форма. По този начин производителите могат да направят камък със сложни шарки и повърхности.

Форма на кристала

Друга отличителна черта на различните видове кубичен цирконий е формата. Теоретично материалът може да се формира свободно, но кристалите обикновено се предлагат в няколко от най-популярните версии.

Кабошон с кубичен цирконий

Кристалите кабошон обикновено са полукръгли или овални. От едната страна са плоски, подходящи за поставяне в пръстен, колие и други.

Шахматна дъска с кубичен цирконий

Този вид циркон са камъни с „карирани“ повърхности.

Чантон с кубичен цирконий

Кристалите Chanton са едновременно плоски и заострени. Всяка марка има своя отличителна техника на рязане.

Риволи кубичен цирконий

И предната, и задната част на скалния кристал са заострени. Симетричният дизайн е много специален.

Какви са кристалите, използвани в бижутата?

Декоративният камък от кубичен цирконий е много популярен в производството на бижута, тъй като например пръстените с кубичен цирконий определено са по-привлекателни като цена от пръстените с диаманти. Кристалите се използват за направата на красиви сватбени халки, висулки и разбира се, за ефектни бюджетни годежни пръстени.

А вие бихте ли избрали камък цирконий като алтернатива на диамант?

За още интересни предложения, прегледайте и другите статии в блога на Фешън Кактус.

Посетете и нашия YouTube канал.

Вашият коментар

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.