Как да изчислим осветлението на магазин за дрехи

Как да изчислим осветлението на магазин за дрехи


Оформянето на осветлението и продажбите в магазините са тясно свързани. Когато стоките са подредени красиво и удобно, те са ясно видими – човек е по-склонен да прави покупки. За него е по-лесно да намери правилната позиция и да прецени цената, да сравни с други подобни продукти и да вземе решение.

Когато светлината в стаята е слаба, трептяща или с резки сенки, асортиментът е трудно да се види. Никой продавач няма да спаси ситуацията, ако клиентът се чувства неудобно в магазина.

В тази статия ще разгледаме как да изчислим подовото осветление, за да стимулираме продажбите.

Стандарти за осветление на търговски обекти и магазини за дрехи


При проектирането на осветлението на магазин, супермаркет или търговски център трябва да се спазва важно условие – да се избере подходящо ниво на осветеност.

За всяка категория търговски площи законът е установил собствена стойност за яркостта на светлината. Мерната единица се брои в лукс (Lx): осветеността на 1 квадрат със светлинен поток, падащ върху него, е равна на 1 лумен (Lm).

Когато специалист планира как да изчисли осветлението в апартаменти за търговска зона, той започва от установените санитарни стандарти:

● Супермаркети и други магазини на самообслужване: 500-1500 Lx.

● Големи търговски центрове: 1000-2000 лукса.

● Бутици с дрехи и обувки:
– 400-800 Lx за обща светлина,
– 1500-2500 Lx за осветяване на манекени и витрини
– 300-500 Lx за съблекални

● Касови зони: 1500-2000 Lx

● Осветление в магазин за хранителни стоки без самообслужване: от 300 Lx и нагоре

Някои собственици на магазини смятат, че колкото по-ярки и по-мощни са светлините, толкова по-високи ще бъдат продажбите. Тази грешка е толкова вредна, колкото и слабото осветление.

Прекомерната яркост е ослепителна и неудобна за продавачите и посетителите. В резултат на това работниците са по-малко продуктивни, а клиентите бързат да напуснат магазина. По-добре е да настроите светлината на умерена, в рамките на нормалното.

Как да изчислите осветлението за вашия търговски район


Експертите използват формулата за изчисляване: стойността на санитарния стандарт се умножава по площта на помещението. Полученото число се умножава по специален коефициент, който зависи от височината на тавана.

Това ще ви даде необходимия лумен. След като научите този параметър, можете да изчислите колко лампи са необходими за търговската зона.

Това не е лесно изчисление. За да избегнете грешки, помолете специалист да изчисли всичко.

Какви осветителни тела са подходящи за търговски площи?
Подовото осветление на магазина може да бъде:

1. Общи – осветителни тела за таван, равномерно по периметъра, около витрини и плотове.

2. Акцентиращ – използва се, когато трябва да подчертаете продуктови групи, рафтове, манекени, ниши.

За общо осветление са подходящи квадратни и кръгли осветителни тела, както и светлинни панели. Акцентната светлина се прави с помощта на точкови и линейни източници.

Когато избирате лампи за осветителни устройства, по-добре е да се съсредоточите върху LED модели. Има 4 предимства на LED осветлението за магазини:

1. Висококачествен светлинен поток без трептене – стоките и етикетите с цени са добре осветени. Очите на купувачите и продавачите не се уморяват.

2. Безопасност – светодиодите не прегряват и не влизат в контакт с материала на стената. Няма нужда да се страхувате от пожар в магазин.

3. Икономии – LED крушките консумират 70% по-малко електроенергия от крушките с нажежаема жичка.

4. Издръжливост – ресурсът на тези източници е до 30 000 часа.

Освен броя, мощността и вида на осветителните тела, цветовата температура е важна характеристика. Правилният нюанс на блясъка прави продукта по-привлекателен.

За всяка категория се разграничават най-малко 3 стойности:

1. Осветление на магазин за хранителни стоки, както и бутици за дрехи, обувки, козметика – направете го топло с индекс до 3500 К.

2. В книжни, цветни, алкохолни пазари – използвайте естествения спектър, 4000-5000 K.

3. За продажба на спортни стоки, електронни джаджи, чинии, бижута – подходящо е студено осветление на 6400К.

Важно е не само да се изчисли осветлението според техническите параметри, но и да се избере за дизайна на залата. По-добре е да се свържете с архитект или дизайнер, който ще разработи проект в същия стил.

Онлайн магазин shop.polarislighting.bg предлага висококачествени осветителни уреди за магазини, супермаркети и търговски центрове. Ако вече имате изчисление на броя и характеристиките на осветителните тела, изберете артикулите в каталога. Нашите консултанти ще ви помогнат да разберете, ако възникнат трудности.

Вашият коментар

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.