Историята на годежния пръстен

Историята на годежния пръстен

Историята на годежния пръстен е дълга и интересна. 

Пръстенът, по-точно формата му, не се е променил много от създаването си. Това е просто затворен кръг, изработен от метал, който може да се постави на пръст. Да, метал, защото всички останали материали, особено оплетката от трева, не са издръжливи и не трябва да се разглеждат като пръстен. 

Най-вероятно първоначално пръстенът е имал формата на брачна халка, след това горната част на пръстена, видимата, започна да се разширява и в нея се появяват скъпоценни камъни.

Златни пръстени, брачни халки, пръстен, годежен пръстен
Златни дискове, открити в пещера в южната част на Египет, около 4500 г. пр. н. е. Музей на Израел, Йерусалим

Годежен пръстен – история

Пръстенът е трябвало да изпълнява някаква важна функция, защото носенето му на пръста трябвало да е смущаващо. Много по-лесно би било да носиш нещо около врата, например. 

Само един пръстен е бил полезен, и е наричан Zekier. Този пръстен е помагал за изтегляне на лъка при лов. Изработвали са го от кожа и мъжете са го носили на палеца. Не е трудно да се досетим, че тази легенда идва от Изтока.

Пръстен за стрелба с лък
Zekier, пръстен за стрелба с лък, носен на палеца, Индия, 19 век
zekier
zekier

В момента, една от най-важните роли на пръстена е предложението за годеж и брак – в главната роля тук е годежния пръстен. 

В миналото церемонията по годеж е била напълно излишна, защото браковете на тези, които могат да си позволят златни пръстени, са били планирани и договаряни често без знанието на младоженците. Ако пръстените са били сменени, това е било по време на сватбената церемония.

Има модерни годежни пръстени, но символиката на любовта и вярността се приписва на пръстена в кръга на късносредновековната рицарска култура. Тогава дамите са подарявали на своите рицари пръстени или други бижута, които рицарите третирали като символи на любов и вярност.

Историята на годежа и предаването на пръстена

Историята и традицията на годежа, каквито са днес, се появяват след падането на Френската революция, в ерата, известна като романтизъм. Тогава възниква обичаят булката и младоженецът да си разменят пръстени. От това следва, че булката и младоженецът е трябвало предварително да уговорят момента на церемонията, който не може да бъде спонтанен. Обичаят да се носи годежен пръстен и от господата все още преобладава в някой страни в Европа.

Годежните пръстени най-често били златни или сребърни, както и сватбените халки. Те са имали различни форми и украшения. Бижутата винаги са били на върха на изкуството. 

Годежен пръстен
Съвременен годежен пръстен с рубин и диаманти

Актуално и в наши дни, при сериозни намерения за съвместно бъдеще е подаряването на годежен пръстен.

Ако избирате пръстен с камък или камъни, имайте предвид, че всеки камък носи свое послание.

Диамантът показва вярност и чистота, Сапфирът е символ на мъдрост и надежда, смарагдът символизира късмет в любовта, Тюркоазът – на любов и богатство, топазът е признание за вярност, перлата носи красота.

Ако статията за Историята на годежния пръстен ви е харесала, ще се радваме да я споделите с вашите приятели във Фейсбук и Инстаграм.

За още интересни и интересни предложения, прегледайте и другите статии в блога на Фешън Кактус.

Посетете и нашия YouTube канал.

Вашият коментар

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.