Амулет или талисман?

Амулет или талисман

Амулети и талисмани – значение

Амулет или талисман? Как да ги различим? Възможно ли е, след като амулетът понякога е талисман, а талисманът често е амулет?

Амулет ( латински amuletum), означава предмет, за който се предполага, че има магическо значение. Той има силата да защитава от опасност. Обхватът на опасностите е много широк – от удар на мълния през ухапване от отровна змия или паяк до тормоз от демони и зли духове. 

Амулетите имат различни форми, но според нас най-важното разделение е следното:

-без знаци;

-с някакви знаци и символи;

-и текстови амулети, покрити с магически формули. 

Това се дължи на развитието на цивилизацията. Паяците не познават нито знаци, нито писмености. По принцип светкавиците имат момент да „погледнат“ знака по пътя си и да направят всичко, за да не го ударят. Но демони или зли духове вече разпознават знаците и дори могат да четат и явно четенето им доставя голямо удовлетворение. И затова вече имаме сериозно четиво по по-добрите амулети.

Амулетите със знаци или текст са много подобни на печатите, като цяло имат подобен ефект. 

Талисманът  ( перс. Tilisman ) има различна линия. Това е артикул, който гарантира щастие, успех и гарантира, че нашите планове ще се сбъднат, защото той, този талисман, ни осигурява грижата на добрите духове и често Божията закрила. Талисман по принцип може да бъде всеки предмет, който е участвал в извънредна ситуация, от която сте излезли невредими. Най-често това е напълно произволен артикул и не винаги е подходящ за носене в оригиналния си вид. Ето защо често е в рамка от благороден метал и се превръща във висулка, която можете да носите със себе си през цялото време. Не всичко обаче може да бъде рамкирано в метал. Понякога талисманът продължава да изпълнява ролята си в своя собствена форма, точно като тази библия.

Различни талисмани - библията
Библията на войника от Гражданската война, която спря куршума и спаси живота му. Талисман без съмнение.

Амулетите и талисманите са родителите на бижутата?

Да, всички индикации са, че много видове бижута днес са получени по права линия от оригиналните амулети и талисмани, които не са се променяли от хиляди години. Особено бижутата в които присъстват камъни, кристали и благородни метали.

Това е много обширна тема за отделна статия, но ще има какво да ги насърчи. 

Амулетите и талисманите са родителите на днешните прелести: гривна или колие с много различни висящи висулки от Непал. 

Талисманът на Карл Велики, съхраняван в катедралата в Реймс, е останал в историята. 

Амулети от Непал, XX век

Бижута като амулет или талисман

Съвременните бижута могат успешно да действат и като амулет или талисман за човек, който ще оцени неговата стойност и уникалност. Всъщност днес талисман може да бъде всичко, на което приписваме специални свойства или решаваме, че този предмет може да ни донесе късмет. Това може да бъде годежен пръстен, подарен ни в деня на предложението за брак, може да са нашите брачни халки, свързани с голяма любов, или медальон, получен за кръщене или причастие. Каквото и да изберем, значението на амулета или талисмана е индивидуално и безценно за всеки от нас. Това са предмети, които ни дават сила, носят щастие и ни предпазват от опасности – ако само вярваме.

Споделете кой е вашия амулет и/или талисман.

Ако статията ви е харесала, ще се радваме да я споделите с вашите приятели във Фейсбук и Инстаграм.

За още интересна информация и любопитни факти, прегледайте и другите статии в блога на Фешън Кактус.

Посетете и нашия YouTube канал.

Вашият коментар

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.