Дамската чанта през годините

Дамската чанта през годините

Дамската чанта е съществен елемент от женския гардероб, който е функционален и модерен. Използвани за носене на портфейли, червила, телефони и други предмети от първа необходимост, дамските чанти могат да бъдат ежедневни, колкото е примерно чанта от деним или в ролята на скъп аксесоар допълващ тоалета на дамата.

Дамската чанта през годините

През по-голямата част от историята и мъжете, и жените са използвали чанти за практически цели. Древните хора са използвали торби за носене на оръжия, инструменти, храна и кремък (за огън). 

Леденият Отци, добре запазена мумия на 5300 години, намерена в италианските Алпи през 1991 г., е имал прикрепена към колана си торбичка, съдържаща кремък, шило и изсушена гъба.

Египтяните от древността използвали торби с двойна дръжка, изработени от лен и папирус. 

Древните гърци пък са носили портмонета за монети, окачени на колана, които могат да бъдат скрити в гънките на дрехите им.

Средновековни чанти

През 13 век западноевропейците носели малки портмонета, наречени алмонери, в превод „торби с милостиня“, в които са държeли монети за раздаване на бедните.

Работещи хора, занаятчии, поклонници и селяни използвали това, което сега наричаме чанти. Общият начин на пътуване през средновековието е бил с чанти, които предлагат удобен начин за пренасяне на малки стоки от място на място. Чантата на бедния човек е изработена от рециклирана кожа или тежка тъкан и е позната от изображения в художествените творби на периода.

Средновековното изкуство понякога използва шнур за да украси чантата и да й придаде женската сексуалност.

 Чанти в Ренесанса

До 15-ти век големи чанти с метални закопчалки са били носени от мъже  аристократи и кралски особи.

В Музея на Лондон има изложени различни чанти през годините. Там е показана плетена чанта с форма на жаба. Направена от кремаво оцветена коприна и сребърна мрежа, устата на жабата служи като вход на чантата.

В края на 16-ти до началото на 17-ти век, миниатюрни чанти са били символ на статута на жените. Малки, бродирани торбички, държани в розови листенца, подправки и билки, за да прикрият миризмата на тялото.

Покойният Ренесанс видя развитието и на вечерната чанта. Мъжете и жените носили плоски торби, в които да държат чипове и монети за хазарт. Дъната на чантите били украсени с гербове, използвани за идентификация.

В годините чантите стават все по-украсени,  с различни форми, с различни видове закопчаване и заключване.

Чанти от 18-ти век

В началото на 1700 г. мъжете използват малки монетници, плътно прикрепени към коланите им, тъй като чантите за носене през рамо са били разглеждани като женски. Жените носили малки торбички, висящи от китките им както и големи работни чанти.

Модата на чантите в края на 1700-те прави популярни чантите от мрежа.

Чанта с връзка от началото на 1800 г.

Портрет от Амми Филипс

Чанти от 19-ти век

Модата на 19-ти век губи тънкия силует, когато полите стават все по-големи с всяко десетилетие до средата на века. Жените носят чанти с шнур, чанти с метални закопчалки, както и малки ръчни чанти за монети и малки лични вещи.

Вътрешният идеал на Викторианската Англия популяризира чанти, върху които са изобразени сантиментални сцени с бродирани изображения на домове и цветя. Жените често шият и правят свои собствени чанти за лично представяне и да покажат уменията си за бродиране.

Жените започват да притежават чанти за различни поводи – за пазаруване и пътуване, за разходка и други.

Луи Витон представя чанти за багаж и ръчни пътни чанти, които са с ръчно рисувани инициали.

Дамска чанта 1860г.

Музей на изкуствата в окръг Лос Анджелис

Винтидж метална чанта с релефна метална закопчалка от началото на 20-ти век

снимка от Долорес Моне

Чанти от началото на 20-ти век

Между 1900-1914, са въведени чанти от екзотичен текстил, малки сребърни чанти, големи кадифени чанти с ръчно направени закопчалки, немски и италиански чанти с приказни замъци, ренесансови пейзажи и дами в обръчи.

Красиви чанти, изрязани от античен текстил са украсени с панделки и дантели. Любовта към ориенталски стилове повлиява чантите с азиатски тематични дизайни.

В началото на 20-ти век се популяризират кожени торби за рамо.

Модата на 1920 г. предлага тънки, обикновени чанти, които се носят в близост до тялото.

През 1923 г. Хермес трансформира чантите от ракита и бамбук в модни аксесоари и поставя стил, който до днес е актуален.

През 1932 г. Vuitton въвежда чанта, използвана за носене на бутилки за шампанско и задава стил, който е продължил 80 години с чанти за рамо.

През 1933 г. Хермес създава чанта с формата на квадратна кутия.

Ограниченията за кожа, метал и различни материали по време на Втората световна война са повлияли на простите, изчистени, класически стилове от 40те.  

Чанти икони от края на 20 век

Жените често носели чанти, които съвпадат по цвят и стил с обувките им. Модерните жени използвали коктейлни чанти за вечерно излизане – малки клъч чанти, изработени от сатен и украсени с пайети.

Коко Шанел представя своята чанта 2.55 през февруари 1955. Квалитетната чанта е с дълга дръжка от двоен синджир за свободни ръце, което е било съвсем необичайно за времето в което чантите са се носили в ръка. Тази чанта е абсолютен хит и днес.

Малките чанти, изработени от пластмаса, наречена Lucite, във форма на кутия с дизайн на перли, мрамор или дървесина, които сега са популярни при  колекционерите.

През 1935 г. Хермес излиза със своята Sac a Depeches „пощенска чанта“, правоъгълна чанта с плоско дъно, изработена от фина кожа, крокодил или гущер. Когато през 1956 г. Грейс Кели използва една от тези торбички, за да скрие бременността си от пресата, чантата се превърна в модна икона. Известна като чантата на Кели, тя се превръща в най-известната чанта на 20-ти век.

Хипи културата от 60-те е донесла нов интерес към историческите и етнически стилове. Чанти за рамо, изработени от екзотични материали, или ръчно изработени макарони могат да бъдат като голяма или малка чанта, за да носят само няколко лични вещи. Ресни, велур и ръчно направени кожени чанти също са популярни с хипи комплект.

За по-консервативните млади дами, в магазините могат да се намерят чанти от плат с дървени дръжки, платнени торби, които могат да бъдат променени, за да отговарят на всяко облекло. Някои от тези чанти са с бродирани инициали.

През 1984 г. Хермес представя просторна черна кожена „Биркин“, една вечна чанта. Чанта създадена от актрисата, певица и икона за стил – Джейн Биркин. През 1981г. при полет от Париж до Лондон Биркин е седяла до изпълнителния директор на Hermès Жан-Луи Дюма След като поставя сламената си торба в горното отделение за ръчен багаж и съдържанието на чантата й се разпилява по пода на самолета, включително и нейния дневник на Hermès. Биркин признава пред Дюма, че й е било трудно да се намери удобна кожена чанта за през уикенда, която да хареса.

През 1962 година Бони Кашин става първият дизайнер, проектирал цветни кожени чанти за марката Coach. Ръчно изработени чанта с джобове за кредитни карти, включва чанти от редки кожи в лимитирани серии. Там Кашин инициира въвеждането на месинговото закопчаване, за което много жени, със сигурност, са й благодарни и днес.

Накратко това е историята на любимия ни и толкова необходим аксесоар дамската чанта.

Ще се радваме да споделите коя е вашата любима чанта.

За още интересни и любопитни факти прегледайте и другите статии в блога на Фешън Кактус.

Посетете и нашия YouTube канал.

Вашият коментар

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.