Следващата ви чанта може да бъде направена от кактус и да включва еко пайети, направени от водорасли

Чанта от кактус

Уау! Чанта от растение Кактус с еко пайети направени от водорасли.

Чанта от кактус

Марион Хюм, бивш редактор на Vogue Австралия и страстен плувец, ми каза наскоро, че продължава да намира пайети, изгубени в местния лондонски басейн. Очевидно падат. Елате през лятото в Австралия, те биха могли да напълнят цял океан. И помислете за всички тези сезонни рокли – една свободна нишка и потенциалът за падане на малки, лъскави пластмасови парченца е реален. Така че надпреварата е за намиране на по-устойчиви алтернативи на познатите пайети.

В Мелбърн на Raw Assembly, първото събитие в Австралия за устойчиво снабдяване с тъкани за модната индустрия, имаше рециклирани опции на еко пайети. Те идват от Компанията за устойчиви еко пайети във Великобритания, която разработва и първите биоразградими биопластични пайети. Основателят й, Рейчъл Клоуз работи с Центъра за биокомпозити на университета Бангор по „търговски жизнеспособна биоразградима не-базирана на нефт“ версия на пайети. Те ще бъдат за машинно пране, напълно биоразградими в края на живота си и ще бъдат пуснати в началото на 2020 г.

„Компанията за устойчиви еко пайети е страхотна“, с ентусиазъм отбеляза Кит Уилоу. „KitX беше една от първите, които ги използваха, заедно с Gucci. Вижте цветовете! Толкова красиво и модерно.“

На Raw Assembly Уилоу имаше щанд, показващ 100 процента биоразградими украшения, създадени от текстилния дизайнер Каролин Раф, която е учила в Германия и Дания. Те са направени от агар агар, заместител на желатин и са на основата на водорасли. Цветовете, текстурите и дълбочината са мистериозни, а не блестящи. „Умът е взривен“, коментира Уилоу.

По време на панелна дискусия с вицепрезидента на Lenzing за глобалното брандиране Харолд Уегърст, Уилоу обясни манията си по материалите. „Материалите представляват 70 процента от въздействието на дадена дреха върху околната среда“, сподели тя. „Когато започнах да работя по KitX през 2014 г., бях решена да правя нещата по различен начин. Направих проучване, говорих с много хора. Отидох в Англия, където се срещнах с (Fashion Revolution’s) Орсола де Кастро и Джоселин Уипъл и Йохен Цайц. Исках да разбера какво прави една тъкан по-добра от друга, преди да стартирам KitX.“

Днес Уилоу използва органичен памук и органична коприна, коноп и лензинг вискоза. Проследимостта и отговорността към околната среда информират за нейната съзнателна стратегия за снабдяване. „Искам да работя само с материали, които не увреждат или замърсяват“, каза тя на публиката. „Това включва здравето и благосъстоянието на фермерите и работниците, които обработват влакната, а също така и разглеждането на циркулярността, в края на живота на плата. Не искам да правя дрехи от влакна, които са били напоени с токсични химикали или са повлияли отрицателно на биологичното разнообразие. „

Основателят на Raw Assembly – Thea Speechley откри събитието с цитат от Майкъл Браунгарт (съавтор, с Уилям Макдоноу, от влиятелната книга за циркулярността, Cradle to Cradle): „Фермерът трябва да се опита да плати на земята за това, което е взел от нея. „Speechley предположи, че концепцията за Закона за връщане трябва да бъде в основата на работата по устойчиво снабдяване. „Модната индустрия трябва да действа сега, тъй като се изправяме пред огромни предизвикателства“, каза тя.

Докато производството на новите текстилни иновации намаляват ползването на вода и енергия, за разлика от производството на традиционните материали. Водещите производители се стремят да произвеждат по-устойчиви материали, затова по-голямата част от индустрията все още е заключена върху необработен полиестер – който представлява около две трети от продажбите на платове. Следва традиционно отглежданият памук; органичният памук все още представлява по-малко от 2% от цялата световна реколта. Може да се развълнуваме от тези еко пайети, но те и други подобни формират малка част от модното цяло.

A нов доклад от McKinsey подкрепя новите еко материи и материали. Скептикът би попитал: този момент на заинтересованост и загриженост към околната среда представлява ли движение към дългосрочна трансформация на индустрията или просто е модата на сезона? Докладът описва движение в цялата индустрия към положителна промяна.

Изследователите проучиха 64 изпълнителни директори на големи компании, отговорни за общия бюджет за снабдяване от над 100 милиарда щатски долара, и описват „надпревара до върха“, а не до дъното. Ясното мнозинство от анкетираните директори очакват индустрията да премине към много по-устойчив еко модел до 2025 г. Те предвиждат по-широко използване на устойчиви материали, подобрен екологичен отпечатък, повишена прозрачност и засилени взаимоотношения с доставчиците и практики за покупки. Устойчивите материали са на първо място.

Харолд Уегорст каза, че движещ фактор в опазването на платата е повишаването на осведомеността на потребителите относно големи екологични проблеми като пластмасовите микрофибри, замърсяващи океаните ни, и настоящия фокус върху въглеродния отпечатък на модната индустрия.

Ленцинг беше една от основоположниците на Хартата на ООН за модната индустрия и климатични действия през тази година, но повече производители на влакна и материи трябва да поставят научно обосновани цели за намаляване на емисиите.

„Ключовият извод от Raw Assembly е изграждането на мостове на разбирателство“, казва Speechley. „Притежаването на производители на вълна и научни работници, които си взаимодействат заедно с големи марки и независими дизайнери, не само информира техните мнения, но започва да формира култура в индустрията за по-голямо разбиране и развитие на информирани мнения. Наистина мисля, че това не само ще повлияе на решенията им за снабдяване, но ще има по-голямо въздействие върху начина, по който те гледат на устойчивостта в останалата част от бизнеса си. „

Неизбежно обаче стартиращите компании с изненадващи съставки привличат най-много внимание. По-рано тази година, италианските новатори, които стоят зад Orange Fiber, Адриана Santanocito и Enrica Arena, предвидени за спечелване на 250 000 € за тяхната коприна, направена от портокалова кора и портокалови отпадъци от сокоизтискващата индустрия. Те събраха 650 000 евро. 

В Raw Assembly най-хитов продект беше веган алтернативата от кожа, направена от растението кактус. „Те буквално го стартираха преди няколко седмици,“ казва Speechley. Кактуса за веганска кожа се нарича Desserto.

Ето и чанта от растение кактус.

Източник: Vogue

Прочетете още интересни статии в нашия Блог.

Вашият коментар

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.