Бижута от естествени камъни

Бижута от естествени камъни

Когато купуваме гардероб, основният критерий при избора ни е дали артикулът е изработен от естествени материали. Тогава защо жените избират синтетични бижута, които ги придружават през целия ден и са в пряк контакт с кожата им? Просто повечето жени не знаят, че бижута от естествени камъни могат да допринесат за промяна на качеството на живота им към по-добро.

Интересното е, че когато става дума за закупуване на бижута – жените се ориентират предимно към актуалните тенденции, които излагат формата, мотивите и символите, както и определени марки, които са на върха.

Ако не са склонни към алергии, повечето дами не се замислят от какви материали са направени бижутата, които са привлекли вниманието им. Достатъчно е, че е модерно, блести красиво и се вписва в бюджета! 

И все пак, когато купуваме каквото и да е облекло – рокля, сако или бельо – основният критерий при избора ни е дали дрехата е изработена от естествени материали. Все пак не ни се иска цял ден да носим по тялото си нещо изкуствено, синтетично, в което няма да можем да дишаме и да се чувстваме във всяка ситуация толкова добре, колкото в собствената си кожа. Да не говорим за кремове и храна – грижим се, да не съдържат изкуствени добавки, консерванти, да не са тествани върху животни, да не са генномодифицирани. 

Бижута от естествени камъни
Бижута от естествени камъни

Бижута от естествени камъни или синтетични бижута?

Защо жените избират синтетични бижута, които ги придружават през целия ден и са в пряк контакт с кожата им? 

Повечето жени отговарят: защото е красиво, защото е модерно и, между другото, не изпразва банковата сметка до нула. Истинският отговор обаче е следният: не знаем как бижутата, създадени от природата, част от която сме и ние, могат да променят качеството на живота ни. 

ЕСТЕСТВЕНИ КАМЪНИ

Естествените камъни са минерали и скали, които са вещества от органичен произход, т.е. те са се образували на Земята в продължение на милиони години в резултат на огромни промени, настъпващи на нашата планета – а именно под влиянието на взаимодействието на всички земни елементи – земя, огън, въздух, вода, както и огромен източник на енергия – слънцето. Естествените камъни след подходяща обработка, шлайфане и полиране се превръщат в скъпоценни камъни. 

СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ

Скъпоценните камъни се характеризират със силен блясък, чистота, еднородност и прозрачност. Всички скъпоценни камъни са правилно шлифовани, полирани и подготвени за вграждане в благородни метали. Само преди няколко години само онези камъни, които можеха да рисуват върху стъкло, бяха класифицирани като скъпоценни камъни, т.е. тяхната твърдост по скалата на Моос (1-10) беше най-малко 7. Други камъни с твърдост 6-1 бяха наречени полу- скъпоценни камъни. 

Днес границата между двете имена е размита, а използването на термина „полускъпоценен камък“ дори е забранено. Според Международната асоциация на бижутата, занаятите, бижутата, диамантите, перлите и скъпоценните камъни терминът „полускъпоценен камък“ е твърде общ и може да допринесе за твърде голяма свобода на тълкуване. По този начин всички камъни, които отговарят на критериите за чистота, прозрачност и красива шлифовка, се наричат ​​скъпоценни камъни. Скъпоценните камъни, понякога наричани скъпоценни камъни, могат да бъдат както естествени, така и реконструирани и дори синтетични.

РЕКОНСТРУКТИРАНИ КАМЪНИ

Реконструираните камъни са скъпоценни камъни, произведени от човека в процеса на топене на малки естествени камъни при много висока температура (до няколкостотин ℃) и след това охлаждане на тази голяма „маса“ от скъпоценни камъни, от която се получават големи екземпляри от камъни за бижута това са тюркоаз, хематит, лапис, лазули, малахит и дори рубини.

СИНТЕТИЧНИ КАМЪНИ

Синтетичните камъни са произведени от човека продукти в подходящи лаборатории, които в процеса на синтез са получили идентични или сходни химични и физични свойства с естествените скъпоценни камъни, които освен това са модел за тях. Такива камъни обикновено са „перфектни“ камъни – без ни най-малки включвания и драскотини, с интензивен цвят и блясък, с перфектна шлифовка. Най-популярните синтетично произведени камъни са диаманти, изумруди и опали.

Съвременните технологии означават, че скъпоценни камъни не съществуват в света вече, който нямаше да има своя синтетичен еквивалент, създаден в лабораторията по един от дузината методи. И това не е всичко. Човекът искаше да бъде дори по-добър от природата и затова създаде камъни, които нямат естествения си модел в природа. 

Пример за такъв камък е цирконий – синтетичен камък, създаден от човека като имитация на диаманта. Затова човекът е произвел перфектен камък с възможно най-добрите физични, химични и оптични свойства (невероятна устойчивост, перфектен блясък и прозрачност), имитиращ перфектен скъпоценен камък Диамант, и освен това стотици пъти по-евтин! За съжаление без естествена душа…

ИМИТАЦИИ НА КАМЪНИ И КРИСТАЛИ

Имитациите, т.е. изкуствените камъни, са материали, изработени изцяло или частично от човека, предназначени да имитират външния вид (цвят, блясък, прозрачност) на естествените скъпоценни камъни, но се различават от тях по химични и физични свойства. За производството на имитации се използват изкуствени материали – синтетика, пластмаса или стъкло. 

Имитациите се откриват доста лесно, тъй като са почти напълно устойчиви на механични фактори – натъртване, падане, удар. Понякога с невъоръжено око се виждат пукнатини, вътрешна мътност, въздушни или водни мехурчета, освен това показват едно пречупване на светлината. 

Въпреки това, за производството на имитации на много ценни скъпоценни камъни се използва оловно кристално стъкло, който пречупва светлината изключително силно и затова доста трудно се различава от естествените камъни и кристали. Затова имитациите на диаманти, перли и опали са много разпространени на пазара. 

Най-съвършената имитация на диамант, произведена в световен мащаб, са кристалите Сваровски. Кристалите Swarovski са изработени от оловно стъкло, изрязано с брилянтна шлифовка, допълнително поръсени с метал, придаващ ефект на преливане. Ето защо те се характеризират с висок блясък и висок коефициент на пречупване, характерни за диамантите. 

КОЛКО КАРАТА Е ЕДИН КАМЪК?

Единицата за тегло на скъпоценните камъни и перлите, използвани в бижутата, е карат (ct). Името му идва от семената на хлебното дърво – рожков (на френски „карат“ и на гръцки „кератион“), с което са се претегляли камъните в Близкия изток в миналото. Семето е тежало около 200 mg или 0,2 g, поради което от началото на 20 век в света е прието, че 1 карат = 0,2 g. Например 1 карат е теглото на диамант с брилянтна шлифовка и диаметър от 6,5 мм. 

Стойността на скъпоценния камък се изчислява въз основа на действителното тегло на камъка в карати, като цената на карат се увеличава с увеличаване на размера на камъка. Така камък от 2 карата може да бъде до 4 пъти по-скъп от 1-каратов. И разбира се, поради индивидуалната плътност на камъните,

Ако статията ви е харесала, ще се радваме да я споделите с приятели или оставете коментар.

За още интересни и интересни предложения, прегледайте и другите статии в блога на Фешън Кактус.

Посетете и нашата фейсбук страница.

Вашият коментар

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.