ГРИЖА ЗА БИЖУТАТА

ГРИЖА ЗА БИЖУТАТА

Ръчно изработените бижута, съдържащи естествени камъни, са като малко произведение на изкуството – красиво, но изключително нежно. На жените не е нужно да им се казва, че за красотата трябва да се грижат редовно. Всеки знае какво да прави, за да изглежда свеж, млад, здрав и красив. Същото е и с украшенията, които не са масово произведени от машини, а проектирани и създадени от човешка ръка (и сърце!) в многочасов творчески труд.

За да може красотата и положителното въздействие на закупеното от вас бижу да продължи дълги години – използвайте го, знаейки, че носите малко произведение на изкуството, което изисква редовна грижа и спазване на няколко прости правила. 

Ето 5 правила за грижа за любимите накити, които НИКОГА не трябва да забравяте да следвате:

1. КОГА ДА СЛОЖИМ БИЖУТАТА?

Не слагайте аксесоарите си, докато не сте свършили с подготовката и макиажа. Чак след като сте се гримирали, оформили прическата си и сте се напръскали с парфюм, тогава може да поставите любимия накит. Не се парфюмирайте на места, където след малко ще носите бижу или да пръскате парфюм директно върху тях. Със сигурност ще намерите места по тялото си, където не носите украшение за да сложите парфюм там. Кремовете, фон-дьотените, парфюмите, пяните и лаковете за коса са вашите ежедневни приятели, но те, за съжаление са най-големите врагове на бижутерските ви „произведения на изкуството“. Те обичат да реагират с тях от време на време и да ги карат да променят цвета са.

2. ДОМАКИНСКА РАБОТА

Сваляйте накитите си винаги, когато вършите домакинска работа или чистите. Перилни препарати, прах или вода могат да реагират с метали и камъни, което ги кара да загубят блясъка си, да почернят или избледнеят. Не забравяйте, че домакинската работа също излага накитите на механични повреди – така че няма значение дали имате контакт с вода и препарати или не. Всеки път преди почистване – свалете бижутата си.

3. РЕЛАКС И СПОРТУВАЙТЕ

Когато носите бижута, никога с тях: не се мийте, не правете слънчеви бани, не спортувайте, не плувайте в морето или басейна и … не спете с бижута! Течаща, хлорирана или солена вода, ароматизирани сапуни, пот, слънцезащитни кремове, твърде висока температура – ​​това са факторите, които причиняват потъмняване, почерняване или загуба на блясък на накитите. Те също могат да причинят почерняване на кожата в местата на контакт с бижута (това не е веднага признак на алергия, а реакция на кожата или потта ни към сребърно съединение, образувано в резултат на контакт например с хлор или сяра ). Освен това тези релаксиращи дейности ни карат да губим вниманието си – бижутата са изложени на риск от счупване, смачкване, издърпване, закачане, падане във вода, море, мивка, пясък…

4. СВАЛЯНЕ

Всеки път, когато сваляте накитите си, ги забърсвайте със специална кърпичка за почистване на бижута – всяко камъче и метал поотделно. Тази инвестиция не струва скъпо, но може да допринесе за няколко допълнителни години отлично качество, състояние и вид на вашите любими скъпоценности. Създайте си навик като миенето на зъбите всеки ден.

5. СЪХРАНЕНИЕ

Съхранявайте всяко бижу отделно. Увийте го в мека материя и го приберете в отделна кутия или торбичка – задължително със закопчаване или затваряне с шнур. И само така „опаковано“ бижу може да поставите в кутията или чекмеджето за бижута. Въпросът е, че бижутата, изработени от различни метали и различни камъни, в пряк контакт помежду си, могат да реагират отрицателно както със съединенията, съдържащи се във въздуха (главно със сяра), причинявайки почерняване, покафеняване или потъмняване на бижутата, така и с метали от други накити в пряк контакт с него. Следователно е необходимо отделяне както от въздуха, така и от други бижутерски декорации. 

и още ….

Бижутата трябва да се съхраняват на хладно, сухо и тъмно място. Никога не оставяйте бижута в баня с постоянна висока влажност. Също така, твърде дългото излагане на скъпоценни камъни на слънце може да доведе до обезцветяване (2-3 часа са достатъчни, за да се заредят със слънчева енергия, след изтичане на това време трябва да се махнат и да се съхраняват на сенчесто място). Не съхранявайте бижута в метални или стъклени ковчежета или кутии, тъй като те могат да реагират със среброто и да го потъмнеят или почернят. 

ЕФЕКТИ ОТ ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА

Забравянето на 5-те правила, за които ви разказахме по-нагоре, може да доведе до загуба на блясък или почерняване след време на бижутата ви. Тези, които са изработени от сребро и не са поддържани правилно, за съжаление се покриват с петна, чийто цвят зависи преди всичко от степента на замърсяване на атмосферата със серен диоксид (но също и от времето на излагане или контакт с негативни фактори като например почистващи препарати, парфюми, хлор, морска вода и други). 

При нормални температури среброто не реагира с чиста вода или чист кислород. Именно всички примеси, присъстващи във водата – течаща, морска или хлорирана, както и замърсяването на въздуха със сяра, сулфиди и сероводород, представляват най-голямата заплаха за огледалния блясък на сребърните продукти, които реагират с него и образуват сребърен сулфид. (Ag2S ), покриващи накитите с нежелано „черно покритие“. Озонът във въздуха е отговорен за матовостта, която се появява с течение на времето. Следователно тъмният цвят на среброто е цветът на сребърния сулфид, образуван в резултат на реакцията на среброто с наличната сяра във въздуха.поради ниското ниво на серни емисии проблемът с почерняването на бижутата почти не съществуваше.

Днес това е най-големият враг на нашето здраве, както и на нашите бижута. Струва си да се намесим веднага след забелязване на промени към нашето малко произведение на изкуството.

ГРИЖА ЗА БИЖУТАТА

Бижутата ръчна изработка, поради комбинацията от различни видове материали (сребро, оксидирано сребро, позлатени, различни видове сплави) с естествени камъни с различни свойства и степен на твърдост, са изключително деликатни. Следователно – при голяма степен на пренебрегване или замърсяване – ръчно изработеното произведение на изкуството е много трудно за почистване. Затова е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЛЕДВАТЕ 5-ТЕ ПРИНЦИПА НА ЕЖЕДНЕВНАТА ГРИЖА.

Но какво да правите ако забравите? Как ще възвърнете предишния блясък на бижутата си?
Напълно забравете за почистването на бижута изцяло с домашни методи, за които със сигурност сте чували. И КАТЕГОРИЧНО НЕ ТРЯБВА ДА ГО ПОЧИСТВАТЕ С ПАСТА И ЧЕТКА ЗА ЗЪБИ. Това е престъпление за всяка бижутерия – тегли изключително интензивно рудата.

Използвайте САМО специални кърпички за грижа за бижута, за да почистите бижутата си. На пазара се предлагат различни видове: за сребро, за злато, за скъпоценни камъни и перли. След почистването, поставете бижутата за 2-3 часа на слънчева светлина, за да могат камъните да възвърнат свойствата си.

ВНИМАНИЕ! Бъдете изключително нежни, когато почиствате бижута, изработени от оксидирано сребро, позлатени бижута или съдържащи елементи, изработени от златни сплави. Не натискайте твърде силно повърхността на такъв метал и не полирайте твърде силно!

Подобно на кърпичките – на пазара има течности (и вани с кош) за разделно почистване на сребро, злато, естествени камъни и перли. Но поради факта, че човек не може да бъде 100% сигурен в реакцията на „нашия“ камък към такава „комбинирана“ течност, а къпането в четири течности е практически невъзможно, ние не препоръчваме този метод у дома. Освен това, ако среброто е оксидирано или позлатено – няма гаранция, че оксидът (тъмния ефект, който придава дълбочина и ефект на античност в сребърните бижута) или слой злато (върху позлатените елементи) няма да се отделят частично или напълно след такава баня. 

Ако статията ви е харесала, ще се радваме да я споделите с приятели във Фейсбук и Инстаграм или да оставите коментар.

За още интересни и интересни предложения, прегледайте и другите статии в блога на Фешън Кактус.

Посетете и нашата фейсбук страница.

Вашият коментар

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.