СКЪПОЦЕНЕН КАМЪК АКВАМАРИН

СКЪПОЦЕНЕН КАМЪК АКВАМАРИН

Аквамаринът е камък от семейството на берилите, както и изумрудът. Името идва от латински, от Aqua Marina, което означава Морска вода, поради синьо-зеления цвят. Въпреки че името, което използваме днес, е използвано за първи път от Anselmus de Boodt през 1609 г. в неговата гемологична работа Gemmarum et Lapidum Historiia. Това е характеристика, която позволява цвета да се променя от син към безцветен, в зависимост от ориентацията на кристала спрямо фона на неметалната повърхност. Той е доста твърд минерал и се поставя по скалата на Моос със стойност 7,5-8. Той има доста ниска плътност, около 2,6 g/cm³, в сравнение с ~ 3,5 g/cm³ диамант и ~ 4,0 g/cm³ рубин. 

Подобно на диаманта, той се оценява по шлифовка, цвят, тегло и чистота. Цветът на аквамарина е изключително важен. Цената на камъка зависи главно от това. Той е предимно син на цвят и нюансът му варира от зеленикав до синьо-зелен. 

След като бъдат смлени, повечето от аквамарините също се нагряват до температура около 400-500 градуса по Целзий. Така придобиват синия си цвят, тъй като в природата има тъмнозелен или синьо-зелен цвят. Тъмносините минерали са много ценни. Цветът на минерала зависи от количеството примеси на железни съединения. Често се случва колкото по-голям е аквамаринът, толкова по-интензивен е цветът. Някои аквамарини имат включения, въздушни мехурчета или включения от други минерали, например биотит, пирит, хематит, турмалин. Понякога те трудно се виждат с невъоръжено око, но намаляват стойността на скъпоценния камък. Предполага се, че най-ценни са тъмносините аквамарини. 

Сините скъпоценни камъни тежат повече от 10 карата и са особено ценни суровини.

Появата на аквамарин

Предлага се в големи, шестоъгълни кристали, които могат да бъдат дълги до един метър. Това го прави отличен материал за смилане. Основните му находища са в Афганистан, Африка, Китай, Индия, Пакистан, Русия и Южна Америка. Този минерал се добива главно в Бразилия, но се среща и в Нигерия, Мадагаскар, Замбия, Пакистан и Мозамбик. 

Най-ценните екземпляри са намерените и изкопани в Мадагаскар. Основно заради цвета, който е тъмно син. Аквамаринът се среща главно в гранитни скали, особено в пегматит и хидротермални скали. В Пакистан, например, аквамарин се добива на надморска височина от 15 000 фута, което е четири и половина хиляди метра. Най-известната мина за аквамарин обаче е тази в Бразилия, Минас Жерайс, Сеара. Именно там се добиват най-много минерали, които се използват в бижутерията.

Бижута с аквамарин

Студеният и спокоен цвят на аквамарина изглежда страхотно в обстановка, изработена от всеки златен цвят. Обеци с аквамарин ще подчертаят цвета на очите, висулка с аквамарин ще украси всяко деколте, а 

пръстен с аквамарин ще задоволи и най-взискателната жена. Бижутата с аквамарин са любими на британското кралско семейство. Кралицата има пълен комплект, тиара, колие и обеци. Известен беше и комплектът на покойната лейди Даяна, пръстен, обеци и тиара.

Това е камък, известен още от древността. Винаги е било ценно и днес не е по-различно. Това е желан скъпоценен камък. Най-често срещаната кройка е стъпаловидна, след това овална и след това разкъсана. Разбира се, използва се и кръгла брилянтна кройка. Именно свойствата (включително твърдостта) на този минерал позволяват различни експерименти с формата. 

Още през III в. пр. н. е., гърците и римляните са правили интаглио от него, т.е. брошки с морски мотиви, тъй като според поверията помагал при морските пътешествия. 

Почистването на бижута с аквамарин също е много лесно. Топла, но не гореща вода е достатъчна, това е много важно. И мек течен сапун. Трябва обаче да избягвате различни видове лакове за коса, парфюми и други домакински химикали.

Аквамарин и син топаз – разлики

Аквамарин и син топаз са два сини камъка, които най-често се използват в бижутата. Те много си приличат и е много трудно да се разграничат с невъоръжено око. Аквамаринът обаче е по-ценен скъпоценен камък от синия топаз, така че е важно да знаете как да ги разпознавате. За съжаление не е лесно и истината е, че най-добре е да занесете камъка на специалист за визуална проверка. Добрият гемолог ще разбере за нула време дали има работа с аквамарин или топаз. 

Когато обаче нямаме такава възможност, има няколко неща, на които си струва да обърнем внимание:

– Брой включвания – под лупа с 10-кратно увеличение можем да видим много повече примеси в топаза, отколкото в аквамарина. Цвят – аквамаринът има деликатни зеленикави тонове, топазът ще бъде само син. Все още можете да разгледате линиите на пречупване, в аквамарин те не трябва да се виждат, ако видим две, това е топаз и проверете топлопроводимостта на камъка. Аквамаринът не провежда топлина. Но за това се нуждаете от подходящото оборудване.

Аквамарин – Екшън и легенди

Смята се, че този скъпоценен камък защитава моряците, както и гарантира безопасно пътуване. Ето защо са правени инталио, брошки с морски мотиви. Казват, че спокойният син или синьо-зелен нюанс на аквамарина успокоява темперамента, позволявайки на този, който го носи, да остане балансиран и спокоен. През Средновековието мнозина вярвали, че носенето на аквамарин е противоотрова срещу отравяне. Римляните вярвали, че ако издълбаете жаба в бижута с аквамарин, това ще помогне да се помирят различията между враговете и да се създадат нови приятели. Беше прекрасен сватбен подарък. 

Вярвайки, че символизира дълга любов и единство, го давали на булките. Шумерите, египтяните и евреите се възхищаваха на аквамарина и много воини го носеха в битка, вярвайки, че ще им позволи да победят. Моряците вярвали, че тези блестящи водоцветни скъпоценни камъни идват от съкровищница на русалки. Нищо чудно, че се казва, че носи късмет на всички, които плават по моретата. Освен това носи любов, здраве и младежка енергия на тези, които го носят. Това е камък за родените през март и си струва да го подарите за 16-ия и 19-ия рожден ден. 

Аквамаринът е красив камък за закупуване за всеки повод, но особено като подарък за тези, родени през март или преживяващи романтична любов. Аквамаринът някога е бил идентифициран със Св. Тома, защото приличаше на море и въздух, а Свети Тома направи второ пътуване през моретата и океаните до Индия, за да провъзгласи спасението. 

В онези дни беше доста популярно да се идентифицира определен скъпоценен камък с един от дванадесетте апостоли. които го носят. Това е камък за късмет за родените през март и си струва да го подарите за 16-ия и 19-ия рожден ден. Аквамаринът е красив камък за закупуване за всеки повод, но особено като подарък за тези, родени през март или преживяващи романтична любов. Аквамаринът някога е бил идентифициран със Св. Тома, защото приличаше на море и въздух, а Свети Тома направи второ пътуване през моретата и океаните до Индия, за да провъзгласи спасението. В онези дни беше доста популярно да се идентифицира определен скъпоценен камък с един от дванадесетте апостоли. които го носят. 

Това е камък за късмет за родените през март и си струва да го подарите за 16-ия и 19-ия рожден ден. Аквамаринът е красив камък за закупуване за всеки повод, но особено като подарък за тези, родени през март или преживяващи романтична любов. Аквамаринът някога е бил идентифициран със Св. Тома, защото приличаше на море и въздух, а Свети Тома направи второ пътуване през моретата и океаните до Индия, за да провъзгласи спасението. В онези дни беше доста популярно да се идентифицира определен скъпоценен камък с един от дванадесетте апостоли. Аквамаринът някога е бил идентифициран със Св. Тома, защото приличаше на море и въздух, а Свети Тома направи второ пътуване през моретата и океаните до Индия, за да провъзгласи спасението.

В онези дни беше доста популярно да се идентифицира определен скъпоценен камък с един от дванадесетте апостоли. Аквамаринът някога е бил идентифициран със Св. Тома, защото приличаше на море и въздух, а Свети Тома направи второ пътуване през моретата и океаните до Индия, за да провъзгласи спасението. В онези дни беше доста популярно да се идентифицира определен скъпоценен камък с един от дванадесетте апостоли. В древните лекарства прахът от аквамарин е бил използван, тъй като е помагал при лечението на всякакви инфекции. Особено помагаше при лечението на очни заболявания. 

Според някои аквамаринът може да успокои хрема и кожни алергии, да облекчи главоболието или да предотврати коронарна болест на сърцето. Уилям Лагнланд през 1377 г. пише, че аквамаринът е перфектният антидот срещу отровата, дори и без смилане на камъка. Беше достатъчно да го носите до кожата.

Добре познатите аквамарини

В Британския музей в Лондон се съхранява синьо-зелен кристал под формата на неправилна призма, прозрачен, с тегло 110,2 кг. По-малък кристал с тегло 61 кг е открит в Бразилия близо до Бело Оризонти, а в Природонаучния музей в Ню Йорк има фасетиран яйцевиден екземпляр с тегло 4438 карата. Скиптърът на Станислав Август Понятовски, представен в Кралския замък във Варшава, който е изработен около 1792 г., е направен от три полирани пръчки от аквамарин, които са свързани помежду си със златни пръстени във формата на пръстени. Принцеса Даяна, кралица Елизабет и много други жени имат в колекцията си бижута с аквамарин.

Ако статията ви е харесала, ще се радваме да я споделите с вашите приятели във Фейсбук и Инстаграм.

За още интересни и интересни предложения, прегледайте и другите статии в блога на Фешън Кактус.

Посетете и нашия YouTube канал.

Вашият коментар

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.