Тюркоаз – камъкът на щастието

Тюркоаз

Тюркоазът е един от най-старите скъпоценни камъни. Той отдавна се смята за скъп декоративен камък, който е не само красив, но и притежава магически свойства. Има красив интензивен цвят, променящ се от синьо към зелено. Камъкът съдържа мед и желязо. Колкото повече жельзо има в него, толкова по-зелен е нюансът на тюркоаза. Най-ценен е тюркоазът в отличителен син цвят. Този цвят е толкова характерен, че получи специфично име – тюркоаз. Този камък може да загуби живия си цвят с течение на времето. Благодарение на порестата си структура може да се импрегнира с восък и смола. След това възвръща първоначалния си блясък. 

Тюркоазът присъства в историята на човечеството от почти 6000 години. Най-великолепните камъни идват от древна Персия (днешен Иран). Самото име на тюркоаз идва от Турция. В буквален превод тюркоаз означава „турски камък“. Това име е дадено поради факта, че тюркоазът е внасян в Европа от Персия през Турция. По това време през Турция е минавал търговският път между Европа и Персия и турските търговци помогнали за разпространението на камъка в Европа. 

Този минерал има и друго име – Калаит, което означава „хубав камък„. Римският писател Плиний Стари е първият, който използва това име. Заради необичайния си цвят тюркоазът се е превърнал в декоративен камък, от който се правят бижута. Отличен пример са тюркоазените пръстени, обеци, гривни, колиета или висулки.

Πoлycĸъпoцeнният ĸaмъĸ тюpĸoaз ни нaпoмня зa Шexepeзaдa, зa apoмaтa и cъĸpoвищaтa нa Изтoĸa, зa мaгичecĸи yĸpaшeния, накити, бижута и aмyлeти.

Tюpĸoaзът e ĸaмъĸ чиcт, вълшeбeн и лeчeбeн

Toй пpeчиcтвa въздyxa и дyшaтa. Aĸo гo cъзepцaвaтe или дъpжитe зa минyтĸи cлeд cъбyждaнe, тoй щe пoдpeди дeня ви пo нaй-пpeĸpaceн нaчин.

Тюркоаз е камък, който лекува духа и тялото.

Историята и магическата сила на тюркоаза

Тюркоазът се нарича камъкът на победителя или камъкът на небето. Той символизира ценности като щедрост, честност и преданост. Камъкът ви помага да разчетете собствените си желания и засилва честността към себе си. Той също така стимулира въображението, стимулира и развива креативността. Благодарение на това, че го имаме с нас, под всякаква форма: като талисман, брошка или бижу, ние сме по-креативни.

Камъкът е талисман и за шофьорите, тъй като предпазва от инцидент или злополука на пътя. Тюркоазът има лечебни свойства и също така предпазва от болести. Когато промени цвета си, това е знак, че нещо не е наред със здравето ви. Това е сигнал, че трябва да се погрижите за себе си. Промяната в цвета на тюркоаз може да бъде причинена и от въздействието на светлина, пот, козметика или почистващи препарати. Бижутата с тюркоаз трябва да се отстраняват по време на хигиенни процедури.

Тюркоаз – камък с многостранна употреба

Като имаме тюркоаз със себе си, можем да разчитаме на по-голям просперитет в живота, в което се е вярвало още в древен Китай. Египет също вярвал в специалните свойства на камъка. Това се доказва от факта, че маската на фараона Тутанкамон и гробницата му са били прерълнени с тюркоаз. Камъкът е бил известен и в Америка преди откриването й от Колумб. Служил е като украшение, от него са правени бижута и скулптури.

Тюркоазът помага при лечението на сърце, белите дробове и предотвратява рак. Смята се за камък, който носи успех, щастие и просперитет в живота и ви позволява да избегнете бедността.

С какво още е известен тюркоазът?

Благородството на тюркоазения камък стана тласък за назоваването на един от моделите за управление – тюркоаз. Тази концепция „тюркоазена организация“ е въведена от Фредерик Лалу, автор на книгата, публикувана през 2014 г., озаглавена „Работете по различен начин“. В него той дефинира различни нива на човешкото съзнание, които се превръщат в модели на управление в организацията. Един от тях е въпросният тюркоазен модел на управление. От най-авторитарните до демократичните модели, тюркоазения модел е перфектното въплъщение на демокрацията. Може да се приложи само в организация, където служителите са постигнали най-високо ниво на информираност.

Тюркоазената организация се справя сама. Служителят не се чувства подчинен в нея и няма началник над себе си. Всички са равни, няма йерархия. Служителите сами поемат отговорност за изпълнението на задачите, които познават най-добре. Разпределението им зависи от уменията на служителя и нуждите на компанията. Всеки по свой начин е мениджър в своята сфера на дейност. В една тюркоазена организация няма комисионна, няма заповеди, няма конкуренция или няма заповеди, които да се дават на подчинените. Сътрудничеството и партньорството задават ритъма на работа. Служителите споделят знанията си и си помагат взаимно да подобрят уменията си. Цялата информация за приходите на служителите и печалбите на компанията е достъпна за всички.

Декоративният тюркоазен камък, освен интересната история и свойствата, които му се приписват, е идеалният избор, когато става въпрос за бижута. Широка гама от бижута с тюркоаз е популярна сред дамите. Разгледайте нашите предложения за бижута с тюркоаз – има по нещо за всеки!

Тюркоаз – камъкът на щастието!

За още интересни статии, посетете блога на Фешън Кактус.

Посетете и нашия YouTube канал.

Вашият коментар

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.