Чокърът и бижутата на кралица Пуаби – най-старата огърлица в света

Чокърът на кралица Пуаби в момента е най-старата огърлица от този тип, открита в света. Произлиза от гробницата на шумерската царица Пуаби, открита в град Ур. Находката датира от 2600 г. пр.н.е. Чокърът е вид огърлица, носена около врата. Обикновено е къса, приляга плътно и не пада на раменете и деколтето. Често се бърка с огърлица тип „яка“, но всъщност огърлица тип „Яка“ е изработена от едно цяло парче метал и произхожда от огърлиците, носени от робите в древен Рим.

Какви са предимствата на колие чокър?

На първо място то се вижда. Не пада върху раменете и не се крие под дрехи или други огърлици. В опростената си версия чокърът може да има само един централен елемент, носен на връв, панделка или каишка. Чокърът на кралица Пуаби е изработен от злато, украсен с полускъпоценни камъки лапис лазули и може да се види в Музей на Университета на Пенсилвания.

Най-старата професия в света

Да, златарството е най-старата професия в света. Бог създаде света, а следващата седмица след създаването на света златарите създадоха бижута. В това твърдение има нотка хумор, но след малко ще обясним какво имаме предвид. Гледайки цялата огърлица, можем да останем с впечатлението, че е направена вчера. Подобни колиета можем да видим днес по всички възможни изложения за бижута. Техниката на изработка и формата на огърлицата не са се променяли повече от 4000 години. И все пак светът се развива, има нови инструменти и нови технологии и е твърде възможно скоро да се случи парадокс: хуманоидните роботи ще носят огърлици, точно тези, създадени преди хиляди години.  

Шумерска манифактура

Ако се вгледаме по-отблизо в бижуто, изработено е от злато със златен кръг по средата, който е направен от едно плоско парче злато. В средата на кръга са добавени красиви златни листенца – венчелистчета. Майсторът е бил истински експерт и е знаел с точност още преди да започне работа как точно да изпълни поръчката за това красиво бижу.

Колиетата на кралица Пуаби

Колиетата на кралица Пуаби, заедно с много други предмети, са били открити от британския археолог Чарлз Леонард Уули през 20-те години на миналия век в бившия асирийски град Ур. Находката била изключително ценна, тъй като гробницата се оказала непокътната, съдържаща останките на високопоставена жена, заедно с придворни дами, войници и арфистка с инструмент. Изследванията показват, че находката идва от раннодинастичния период и трябва да се датира от 2600 г. пр. н. е. Сред много различни предмети има цилиндрични печати, благодарение на които е разчетено името на кралицата.  

Значението на сериозността

Колиетата на кралица Пуаби правят изключително впечатление с броя на използваните мъниста, изработени от камъни, които макар и по-меки, не се обработват лесно. Човекът – майстор-бижутер е усвоил способността да произвежда красиви мъниста от полускъпоценни камъни много стотици години по-рано. Стойността и цените на мънистата са били много високи преди векове. Един низ от мъниста от камъни е привлекателна украса и до днес.

Гледайки безбройните мъниста в огърлиците на кралицата, виждаме колко важна фигура е била тя. Теглото на този цял „костюм“ от бижута също е впечатляващо. Всички елементи на снимката по-долу тежат заедно шест и половина килограма. Това е истинската „тежест“ на властта.  

Лапис лазули и злато

В огърлиците на принцеса Пуаби има много мъниста от полускъпоценни камъни лапис лазули. Този красив камък със син цвят е бил високо ценен в древността. Цената му зависи от интензивността на синия цвят и липсата на бели калцитни примеси. Добиван е в Афганистан. В огърлиците можем да видим, че мънистата от лапис лазули са разделени със златни елементи. Това може да означава, че лапис лазули е имал същата стойност като златото, което изглежда много вероятно, тъй като огърлиците, направени от мъниста от карнеол, нямат златни аксесоари. Същото важи и днес – евтините декоративни камъни много рядко се обковават в злато, защото цената им е значително по-ниска от тази на златото.

А може би комбинацията от лапис лазули и злато е била чисто естетична. Синият цвят на лапис лазули, от който се получава и естествено багрило, наречено ултрамарин, се съчетава прекрасно с жълтия цвят на златото. 

Ако статията ви е харесала, ще се радваме да я споделите с вашите приятели във Фейсбук и Инстаграм.

За още интересни и интересни предложения, прегледайте и другите статии в блога на Фешън Кактус.

Посетете и нашия TikTok канал.

Вашият коментар

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.