Чанта Клъч – интересни факти

Чанта Клъч
Клъч Лято
Клъч Лято

Първо.. какво е чанта Клъч?

Подобно на повечето общи термини, фразата „ чанта клъч “ може да се използва за описание на широка гама чанти и няма точен размер или характеристики, които я определят.

По същество чантата клъч е малка, плоска чанта, без дръжки или каишки, но има и по-големи с подвижна дръжка или каишки, които също са описани като „чанти клъч“.

Тънка и предимно ръчна чанка, тип „портомне“, са може би двете качества, които най-добре определят този тип чанта.

Златна вечерна чанта, клъч
Златна вечерна чанта, клъч

Произход на чанта Клъч за създателя
Чантите и портмонето предхождат джобовете и чантата Клъч, като че ли са били ранно решение на проблема с пренасянето на малки ценни вещи. Знаем за съществуването на такива чанти от картини и гоблени, но малко примери са оцелели заради нетрайните материали, от които са направени. Една седемстотин годишна чанта, притежавана от галерия Courtauld в Лондон, може би е най-старият оцелял пример за чанта Клъч.

Чантата е първоначално от град Мосул в Северен Ирак и е ясен индикатор, че такива аксесоари са били символ на богатството и висок статут. Изключително модерна в дизайна, чантата има плътно месингово тяло и е инкрустирана със сцени от дворянския живот в злато и сребро. Предният капак е закрепен със закопчалка.

В средновековна Европа жените носели малки торбички, прикрепени към колан или пояс с помощта на шателан, малка кука, която сама се превръща в бижи.

През Средновековието торбичките и портмонето били скрити главно от съображения за сигурност, но промяна в модата довела до това портмонето и чантата да станат обект на погледите.

Откриването на Помпей в края на осемнадесети век оказва сериозно влияние върху обществения вкус, особено върху архитектурата и облеклото.

Чанта Клъч
Чанта Клъч – интересни факти

Дамското облекло става по-леко и не толкова обемно. Талията се премества нагоре, и седи точно под гърдите. Следователно, торбичките или „джобовете“ вече не могат да се прикрият в гънките на роклята и по този начин се ражда предшественикът на чантата Клъча.

Ретикулът e малка чанта, подобна по дизайн на съвременния клъч. Тя се е носила на рамото с помощта на шнур или верига. Увеличаващата се еманципация на западните жени през деветнадесети век означавало, че чантите ще стават все по-големи.

Възраждането на роклите в класически стил през деветнадесетте години довело до създаването на класическата чанта клъч. Появата на роклята изисквало носенето на чанта, която няма да повлияе на линията на тялото. Чантата тръбвало да бъде без каишка, без дръжка. 

Дизайнери като Van Clef & Arpels и Tiffany & Co започнали да произвеждат изящнианти с инкрустирани скъпоценни камъни по тях, които бързо са се превърнали в основен аксесоар за богатите дами и холивудските звезди.

През десетилетията чанта клъч никога не е излизала от мода. През деветдесетте години „Queen of Clutch“ Джудит Лейбер комбинира футуристичен и ретро стил, за да създаде кристални копчета от кристали Сваровски, харесвани и носени от на Лейди Гага и Кейти Пери.

Четете и други интересни статии от нашия блог тук.

Посетете YouTube канала ни.

Вашият коментар

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.