Бижута с полускъпоцени камъни и кристали – история, поверия, сила

Бижута с полускъпоцени камъни и кристали

Бижута от полускъпоцени камъни и кристали и силата им, винаги са били на почит още от древни времена.

История на бижутата с полускъпоценни камъни и кристали

Украшения за различни части от тялото, за дрехи, косите, китките, пръстите на ръцете и ушите са съществували още в праисторическата епоха на мезолита, доказват разкопки. От този период (75 000-100 000 пр.н.е.) датира наниз от черупки на охлюви, който е открит в пещерата Бломбос в далечна Южна Африка. Праисторическата епоха показва накити със специфичен вид, форма и визия, изработени от кости, зъби и нокти на животни.

Друг вид украшения в ролята на съвременните бижута, са били изработвани от дялан камък и природни материали, които са събирали по време на лов за храна. Те са се носили от праисторическите хора.

Изработвали се фигури от камък, кости, раковини, миди, дърво, животински кожи, пера и нокти, “украсени” с резки от острие, цветни камъчета, мъниста, различни растения, листа, плодове, глина и други. Обработката на метали, скъпоценни и полускъпоценни камъни започнала след възникването на родово-общинният строй.

Древните хора показват, че всеки детайл може да се превърне в акцент на облеклото или в красиво бижу. Това показва и развитието на бижутерията в наши дни. Древните хора носили колиета, обеци, гривни за ръцете и краката, а мъжете държат на украшенията много повече от дамите, тъй като чрез тях показват мъжеството си на околният свят. Защитата от зли сили също била поверена на украшенията за тяло.

Първите обработени полускъпоценни камъни и превърнати в накити

При появата на първите цивилизации са настъпили множество важни и значими промени. Променили са се както начина на живот, така и начина на обличане и на украсяване на тялото. Накитите засилили значението си на амулети за тайнствени ритуали и започнали да се използват все повече, както при религиозни обреди, така и в ежедневието. Свойствата и магическите сили на определени кристали, камъни, минерали и благородни метали стимулирала развитието на металообработването, емайлирането на стъкло и шлифоването на скъпоценни и полускъпоценни камъни. След което, бижутата завинаги се превръщат в доказателство и синоним на висока класа, изобилие и богатство.

Колие с кристал

Египетските и шумерските династии ни завещават фини и красиви украшения, доказващи природните богатства по техните земи. За първи път са разработени основни бижутерски техники, които се използват и в наши дни – филигран, гранулиране, фасетиране, инкрустация, емайлиране, восъколеене и други. Богатите обичали златото и естествените скъпоценни камъни, които носели по различен начин – пришити към дрехите си, като диадеми в косите си и други.

Бижутата на Древен Египет трудно откриват аналог в и до ден днешен очароват с майсторската си изработка. Елементите и мотивите от Древен Египен за заимствани и използване и днес в различни модни стилове. Египтяните вярвали, че накитите защитават духа и тялото от лоши енергии и зли духове, вярвали също че силният грим ги спасявал от горещия климат и насекомите.

Пищните украшения покривали не само главата (диадеми, фиби, шапки), но и крайниците (гривни, пръстени). Цветните скъпоценни инкрустации в злато и обков са характерни за бижутата от Египет. Изпълнени от метал, стъкло, глина и всякакви скъпоценни камъни – тюркоаз, син лапис лазули, оранжево-червеният карнеол, лилав аметист, кварц в различни цветове и нюанси, гранат, планински кристали и любимият на всимки владетели камъкът изумруд. Изработвали са се и мъниста от минерали, полускъпоценни камъни, глина и стъкло, които се носели от по-бедните прослойки на населението. Любими мотиви са листа, цветя, птици, свитъци, кръст и други. Среброто било по-ценено от златото, а бижутата придружавали владетелите и в задгробния им живот.

Бижутата в Рим, Древна Гърция и Изтокът

Римската и елинската култура е известна с развитието на изкуствата си. Бижутерството също е изкуство и също се е развивало много добре. Доказателство за това са изкусните изработки, завещани ни от древните цивилизации. Подобно на наши дни, скъпите, майсторски изработени бижута се възприемали като знак за богатство и социален статус. Дамите от елинската висша класа носели гривни на ръцете и краката, диадеми, пръстени и обемни обеци, които остават в историята като символ и знак на тази епоха. Блясъкът в косите на дамите, често бил постиган чрез използването на пудра със златен прах.

Римлянките също обичали златото, и с него показвали общественият си статут. С аксесоари за коса – венчета и диадеми, фиби и шноли, изглеждали много ефектно допълнине на сложните кокове. Друг любим на римлянките аксесор били обемните обеците с пищни висулки, които били кухи и можели да се пълнят с парфюм или с отрова.

Изтокът е известен с разточителността в храната, обилно подправена с екзотични подправки, продължителните пирове и богато украсените маси. Украшенията в Изтока също носят този дух. Бижута са обемни, с богати инкрустации от многоцветни камъни, полирани с изключително майсторство.

В древноизточните култури са носили много накити и повечето от тях имат символика – религиозни вярвания или социален статут. Пищни диадеми, шапки, колани, шноли и фиби, гривни и обемни обеци били задължителна част от ежедневният тоалет. Диамантеният прах става популярен с полиращите си функции, а камъните диаманти винаги са били едни от най-красивите и скъпи скъпоценни камъни. Кехлибарът също е на челни позиции при накитите. Често от кехлибар са били изработвани броеници – това е типичен източен аксесоар, използван като признак на достолепие.

Историята на ювелирното изкуство е необятна. Съвременните бижутери предлагат усъвършенствани вариации на древните техники. Swarowski е една от световноизвестните компании, популярни със своите фасетирани кристали. В онлайн магазин Фешън Кактус ще откриете разнообразие от резлични бижута с полускъпоценни камъни, гривни с кристал Swarowski и собствено послание, диадеми, фиби, обемни обеци, часовници и много други красиви и уникални бижута.

За още интересни и любопитни факти прегледайте и другите статии в блога на Фешън Кактус.

Посетете и нашия YouTube канал.

Вашият коментар

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.