6 скъпоценни камъка, които са по-редки от диамантите

6 скъпоценни камъка, които са по-редки от диамантите

Често се казва, че жените обичат диаманти. Всъщност мнозина избират пасианс като камък за годежен пръстен, вместо други скъпоценни камъни. С времето обаче традициите се променят, както и желанията. Така че, ако планирате да предложите брак на любимата си, помислете дали да не изберете скъпоценни камъни, които са по-редки и съответно и по-скъпи от диамантите? 

И сме сигурни, че един такъв камък би накарал не само дамата да се почувства специална, но и мъжът, който подарява това бижу. Докато скъпоценни камъни като изумруди, сапфири, рубини и цветни диаманти са скъпи и се предлагат в различни форми и честоти, то за един от 6-те скъпоценни камъка, с които ще ви запознаем в тази статия, ще трябва да похарчите доста повече, за да може да притежавате някой от тези редки скъпоценни камъни като пейнит, жадеит, Грандидиерит, александрит, червен берил и черен опал. Различни организации, специализирани в изучаването на гемологията разказват надълго и нашироко за редки скъпоценни камъни — техния вид, , добиване, цена, минерален състав и описание. Фактът обаче, че някои от тях са по-скъпи и по-редки за получаване или намиране от диамантите, е това, което ги прави загадъчни и желани. Със сигурност издигат изтънчеността на друго ниво, те носят силна мистична аура в себе си, която не само ентусиастът на скъпоценни камъни трябва да знае, но и всеки, който обича такива искрящи красоти.

Поглед към 6 скъпоценни камъка, които са по-редки от диамантите

Пейнит

пейнит

Пейнит е наречен „най-редкият минерален скъпоценен камък“ в Книгата на световните рекорди на Гинес през 2005 г., този скъпоценен камък се намира в Мианмар. Международното общество за скъпоценни камъни казва: „Първият екземпляр от пейнит, единичен кристал, беше идентифициран като нов вид скъпоценен камък през 1957 г. До 2001 г. бяха намерени само още два кристала. Оттогава са открити още над хиляда кристали и фрагменти.

Цветът на този рядък скъпоценен камък варира от кафяво до червено, което му придава ярък блясък и го прави още по-привлекателен. Пейнитът струва някъде между 50 000 и 60 000 USD за карат, но е трудно да се намери на пазара. Най-големият пейнит тежи около 213,52 карата и принадлежи на Medici Collection LLC, Лос Анджелис, САЩ. Той е собственост на Дион и семейството му, както е посочено от Индийския институт за скъпоценни камъни и бижута.

Пейнитът е кръстен на британския минералог Артър CD Пейн, който първи го открива през 50-те години в Мианмар.

Нефрит (Жадеит)

Жадеит

Историята на тази красота в зелено може да бъде проследена от древна Мезоамерика. Въпреки че се доставя предимно от Мианмар, повечето от купувачите му се намират в Китай. 

Според Международното общество за скъпоценни камъни, камъкът е бил използван за направата на оръжия и декоративни предмети в праисторически времена, освен за бижута. Там също се казва, че „китайският мъдрец Конфуций сравнява нефрита с джентълмен, уважаван от всички заради качествата му. Китайците традиционно ценят нефрита за дърворезба, както и за религиозни и медицински цели.

Структурата на Жадеит се счита за рядка форма на артистичност и античност. Специализираният скъпоценен камък се предлага в различна прозрачност и е труден за оценка. Въпреки това се оценява на 30 000 USD за карат и нагоре. Жадеитът може да се намери в различни страни, включително Нова Зеландия, Япония, Русия, Канада, Туркестан, Италия, Казахстан, Гватемала, Мианмар и САЩ, Калифорния, за да бъдем конкретни.

Грандидиерит

Грандидиерит

Един от най-редките скъпоценни камъни в света е този красиво изглеждащ скъпоценен камък с аква цвят. Трудно намиращ се и труден за обработка и изработка на бижу. Въпреки това рязането на кабошон, известно още като кабинг, форма на изкуство, което включва рязане на минерали за създаване на бижута, може да придаде на този скъпоценен камък уникален вид.

Скорошни открити на Грандидиерит в Шри Ланка през 2000 г. и Мадагаскар през 2014 г., помогнаха на любителите на скъпоценни камъни да притежават някои от тези фасетирани скъпоценности. Камъкът получава името си от Алфред Грандидие, френски изследовател.

Интересен факт за този вид камък е, че те имат трихроичен плеохроизъм, което означава, че могат да показват три различни цвята въз основа на ъгъла, от който се гледа. Този рядък скъпоценен камък струва около 20 000 USD за карат, според Forbes.

Серендибит

Серендибайт

Този зашеметяващ черен и изключително рядък скъпоценен камък е открит в района на Могок в Мианмар около 2015 г., според доклад на Forbes. До 2002 г. са налични само две проби от фасетиран серендибит, открити във вторичните находища в Шри Ланка, според Гемологичния институт на Америка (GIA).

Серендибитът варира от синкаво-зелен до черен. Твърди се, че този минерал има по-малко качества, подобни на скъпоценни камъни, поради химическия си състав, но цената му е около 18 000 USD за карат.

Червен берил

Червен берил

Има един кристал червен берил заместващ 150 000 диаманта, според информация от Геоложкото проучване на Юта, заявява Geology.com.

Открит в планините Wah Wah в Юта през 1904 г., този великолепно изглеждащ червен скъпоценен камък не се среща никъде другаде. IGS заявява: „ Правилото за експоненциално увеличение на цената с увеличаване на размера определено се прилага за този скъпоценен камък, който толкова често се среща в размери под карат. С червените берили, кройката е закъсняла мисъл, що се отнася до стойността. Резачите на скъпоценни камъни се стремят да произвеждат възможно най-големите скъпоценни камъни от своята необработена форма. В резултат на това преобладават прозоречните камъни с лоши пропорции.“

На цена от около 10 000 USD за карат, червеният берил трябва да се грижи за него като за изумрудите, друг скъпоценен камък от берил.

Черен опал

Черен опал
С любезното съдействие на изображението: Danmekis , CC BY-SA 3.0 /Wikimedia Commons

Опалите са отделна класа и са добивани и ценени от хиляди години. В сравнение с други редки скъпоценни камъни, те са лесно достъпни, но черните опали и огнените опали са доста редки източници. Смята се, че черните опали имат мистериозна аура и са на цена около 2300 USD за карат.

IGS обяснява разликата между обикновените и редките опали. Там се казва, че обикновените опали могат да имат непрозрачен или стъклен вид. Предлагат се в разнообразна гама от цветове и имат блясък, подобен на восък. От друга страна, скъпоценните опали, известни още като „благородни опали“, показват огън или множество цветове в един скъпоценен камък.

Опалите имат различни фолклорни традиции, които ги допълват, или истории, които ги наричат ​​или най-щастливите, или най-нещастните камъни за носене. Ако планирате да закупите такъв, изберете разумно.

 Розов звезден диамант (почетно отличие)

Розов звезден диамант
С любезното съдействие на изображението: Sotheby’s

Въпреки че са вид диамант, розовите диаманти са едни от най-редките от редките скъпоценни камъни, така че не можем да не споменем и този. Прочетете, за да разберете защо.

Продаден на колосалната цена от 71 милиона щатски долара, както беше обявено от Gemological Institute of America (GIA) , диамантът Pink Star е един от най-скъпите скъпоценни камъни, продавани до момента. Тази великолепна красота беше в инвентара на Sotheby’s и закупена чрез търг от търговец на бижута от Хонконг. Chow Tai Fook купи скъпоценния камък за около 553 милиона HKD, включително премията на купувача.

Според австралийското диамантено портфолио редкият скъпоценен камък, който тежи 59,60 карата, тежи повече от Gaff Pink (приблизително 24,78 карата). През 2013 г. Sotheby’s го продаде на резача на диаманти Айзък Улф за 83,2 милиона щатски долара, но беше взет обратно, след като Улф просрочи плащането.

Цената му е приблизително 1 208 053,69 USD за карат.

Ако статията ви е харесала, ще се радваме да я споделите с вашите приятели във Фейсбук и Инстаграм.
За още интересни и интересни предложения, прегледайте и другите статии в блога на Фешън Кактус.
Посетете и нашия YouTube канал.

Вашият коментар

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.