www.pinterest.com/cactusbulgaria

Скъпоценните камъни

Скъпоценните камъни

Скъпоценният камък е минерал, скала или вкаменен материал, който след изрязване, фасетиране и/или полиране се използва в бижутерията или за колекциониране.

Някои скъпоценни камъни като кехлибара, гагата и амолита са с органичен произход.

Други минерали са прекалено меки и крехки, за да се използват в бижутерията, например родохрозита, но са ценни за колекционерите.

Единицата за тегло на скъпоценните камъни се нарича карат.

В бижутерията се използват както естествени така и синтетични камъни. Синтетичните имат по-равномерно оцветяване и са значително по-евтини.

Съществуват четири основни вида шлифовка на прозрачните скъпоценни камъни:

  • Брилянтна
  • Розетна
  • Стъпаловидна
  • Клиновидна

Непрозрачните камъни, като нефрита, ясписа и малахита се обработват във форма на кабошон.

Кабошон идва от френската дума caboche, което означава "глава". Кабошон е камък, който има определена форма, поради специално третиране. Като правило, кабошоните имат формата на овал или кръг. От една страна, камъкът е изпъкнал, а от друга - гладък, нарязан. Изпъкналата част трябва да бъде напълно гладка. и е предназначен за употреба в производството на бижута

Скъпоценните камъни се оценяват по твърдост, цвят, прозрачност, бездефектност, големина, рядкост, красота, както още вид и прецизност на обработка (след обработка). Диамантът е най-високо ценения скъпоценен камък, защото той е с най-твърдата минерална фаза (въглерод).

диамант

Традиционно, в класификацията на скъпоценните камъни се прави разделение между скъпоценните и декоративните  камъни.

Четири типа камъни са смятани за най-важните и разпространени скъпоценни камъни – диамант (най-ценен е прозрачният безцветен), рубин (розова разновидност на минерала корунд), сапфир (синя разновидност на минерала корунд) и смарагд (зелена разновидност на минерала берил).

полускъпоценни камъни

Оставете коментар

* Име:
* Имейл: (Не е публикувано)
   Уеб сайт: (URL адрес на сайта сhttp://)
* Коментар
Въведете кода от снимката