Танзанит – Камък от Танзания

Танзанит

Танзанитът е синьо-виолетов скъпоценен камък . Той има интересна история, тъй като е открит едва през 1967 г. Освен това се намира и добива само в една страна в света – Танзания, на която е и кръстен. Поради своята рядкост и уникален външен вид, тази находка бързо придобива голяма популярност. Със сигурност си струва да научите повече за него и може би ще изберете бижута, украсени с него.

Откриване

Неговият откривател е Мануел де Соуза. Той е шивач, живеещ в Танзания и златотърсач в свободното си време. По време на едно от пътуванията си той открива фрагменти от сини и синьо-виолетови кристали, които не може да идентифицира. Затова помолил Джон Саул, американски геолог и търговец на скъпоценни камъни, да му помогне. Именно той изпраща проби от мистериозния минерал на други учени в Танзания и чужбина. Първият човек, който го идентифицира правилно, вероятно е Иън Макклауд, геолог, работещ за правителството на Танзания. Той го разпознава като син сорт цоизит. Това се потвърждава от мненията на минералозите от Харвард, Хайделберг и Британския музей. През 1967 г. новооткритият минерал е официално описан и признат за скъпоценен камък.

Цветът

Танзанитът, веднага след извличането, обикновено е в три цвята: кафяв, син и лилав. За да се постигне желания от бижутерите наситен синьо-виолетов цвят, той трябва да бъде подложен на топлинна обработка. Отстраняването на кафявия слой се извършва чрез „загряване“ във фурна на 370-390 градуса за около 30 минути. За този процес се избират минерали без видими драскотини и несъвършенства, тъй като високата температура може да доведе до тяхното уголемяване. Следователно изпичането е стандартна процедура и всички налични в търговската мрежа камъни са били подложени на нея. Това не намалява стойността на минерала по никакъв начин.

Историята познава случаи, когато близо до повърхността да се открие находище с вече почистени камъни. Тези изключения обаче вероятно са причинени от горски пожари. След обработката придобиват окончателния си цвят, известен от бижутата. Цветът може да е различен при един екземпляр и при друг, като някои са по-сини, други са по-лилави. И в двата случая обаче най-ценени са наситено оцветените.

Име и употреба на камъка в производството на бижута

Уникалната красота на танзанита бързо се забелязва и много бързо се решава да се използва в производството на бижута. Изключително ефектни се оказват годежните пръстени с този минерал. 

През първите години след откриването и определянето на този менерал, научният термин blue zoisite се счита за лош маркетинг и така е кръстен на мястото си на произход – страната Танзания. 

Продажбата на бижута започва година по-късно през 1968 г. Тя е придружена от обширна рекламна кампания. Знаменитости, като по-специално актрисата Елизабет Тейлър, имат голям дял в нарастването на популярността на украшенията с този камък. Благодарение на рекламата, той бързо започва да получава признание по целия свят.

Ако статията ви е харесала, ще се радваме да я споделите с вашите приятели.

За още интересни и интересни предложения, прегледайте и другите статии в блога на Фешън Кактус.

Посетете и нашия YouTube канал.

Вашият коментар

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.